Rubrika: Porumenela fotografija

Marjan Ciglič je bil legendarni fotoreporter časopisne hiše Dnevnik (dnevnika Dnevnik in tednika Nedeljski dnevnik), pri kateri je bil zaposlen več kot 40 let. Tako je ustvaril eno najpopolnejših foto kronik Ljubljane, pa tudi podeželja in življenja na Slovenskem nasploh. Njegovo bogato dediščino posnetkov, ki so nastajali v obdobju med 1958 in sredino leta 1997 in je ocenjena na okrog 300.000 originalnih, večinoma črno-belih negativov formatov leica in 6 x 6 cm, je časopisna hiša Dnevnik ob praznovanju svoje 50-letnice 9.4. 2001 podarila Muzeju novejše zgodovine Slovenije.

Cigličeva zbirka je bogat vir posnetkov, ki jih uporablja tako Muzej kot širša javnost za raziskovanje in prikazovanje naše polpretekle zgodovine. Med drugim Muzej že od leta 2007 redno sodeluje s časopisno hišo Dnevnik, ki ji posreduje izbrane Cigličeve posnetke za objavo v Dnevniku v redni petkovi rubriki Porumenela fotografija.

Ti posnetki so za bralce Dnevnika zelo zanimivi, zato jih želimo odslej po tej poti predstavljati tudi vam.

Časopis Dnevnik: petek, 3. maja 2013: “Strokovnjaki pravijo, da je primeren čas za saditev krompirja, ko se zemlja na globini sejanja ogreje na 9 stopinj Celzija in ne pričakujemo ohladitev. V Toplejših krajih je to v drugi polovici marca, v hladnejših pa šele v aprilu. Kmetijski strokovnjaki priporočajo, da se pred sejanjem krompir nakali, in sicer dva do tri tedne pred sejanjem v svetlem prostoru pri temperaturi med 15 in 18 stopinjami Celzija. Ko so kalčki veliki centimeter do dva, krompir sadimo. Nakaljene gomolje posadimo 3 do 6 centimetrov pod gladino zemlje, globina setve je odvisna od debeline gomoljev. Pred pol stoletja so ženske v Mirni Peči sadile kromir tako, kot so ga generacije pred njimi. In običajno je dobro obrodil, pa saj je tudi moral, ker česa drugega takrat ni bilo v izobilju.”

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: