Svetovno prvenstvo v košarki 1970

Maj 1970 bo ostal zapisan z zlatimi črkami v zgodovini jugoslovanskega športa. V takratni Jugoslaviji je namreč potekalo VI. svetovno prvenstvo v košarki, prvo na evropskih tleh.

Po predtekmovanjih, ki so potekala v Sarajevu, Skopju, Karlovcu in Splitu se je šest najboljših košarkarskih reprezentanc sveta preselilo v Ljubljano. V Hali Tivoli so se tako ravno na današnji dan 16. maja 1970, začeli zaključni boji za prestižno lovoriko.

Otvoritveni dan se je začel ob 15. uri, s tekmo med reprezentancama ZDA in Češkoslovaško, končni rezultat 88 : 60. Sledil je nagovor jugoslovanskega predsednika Josipa Broza Tita in po štirinajst minutni slovesnosti je sledila tekma med Jugoslavijo in Italijo. Jugoslovanski košarkarji so prvo tekmo uspešno zaključili z rezultatom 66 : 63 ter s tem osvojili prve točke. Uvodni tekmovalni dan se je končal s senzacijo. Brazilci so namreč z odlično igro premagali svetovne prvake, košarkarje Sovjetske zveze. Končni rezultat njunega dvoboja 66 : 64.

V času letošnjega Evropskega prvenstva v košarki, ki se bo septembra odvijal v Sloveniji bomo tudi v prostorih Muzeja novejše zgodovine Slovenije pripravili občasno fotografsko razstavo posvečeno Svetovnemu prvenstvu leta 1970. Točni datum odprtja razstave trenutno še ni znan, a o tem vas bomo pravočasno obvestili. Tokrat zgolj napoved in povabilo.

V spodnji galeriji obujamo dogodke na prvi tekmovalni dan.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: