Vojna za Slovenijo

Slovenska osamosvojitvena vojna ali vojna za Slovenijo, znana tudi kot desetdnevna vojna, je bila vojna, s katero je Republika Slovenija med 27. junijem in 7. julijem 1991 odbila napad Jugoslavije, s tem pa potrdila svojo neodvisnost od SFRJ.

Zvezna vlada v Beogradu je namreč že 26. junija 1991 pooblastila zvezno ministrstvo za obrambo, naj poskrbi za zaščito zunanjih in notranjih meja države. Tako so 26. junija zvezni in vojaški organi okoli poldneva zaprli slovenski zračni prostor in vojaška letala so ves dan preletavala Ljubljano. Istočasno so se jugoslovanske tankovske enote na Primorskem odpravile proti mejnim prehodom z Italijo. V zgodnjih urah, 27. junija 1991 so zapustile vojašnice še oklepne enote v drugih delih Slovenije. Oboroženim enotam JLA so se v naslednjih dneh uspešno zoperstavile slovenske enote narodne zaščite, Teritorialne obrambe in policije, ki so slabo pripravljen pohod JLA spremenile v razsulo.

Oboroženi spopadi so trajali skoraj deset dni. Do postopne umiritve sovražnosti je prišlo šele, ko je slovenski vrh, 4. julija 1991 zvečer enostransko razglasil “ustavitev ognja.” Predsedstvo SFRJ je 18. julija sprejelo odločitev, da se JLA v treh mesecih z orožjem in opremo umakne iz Slovenije. Zadnji vojaki so Slovenijo zapustili skozi koprsko pristanišče v noči s 25. na 26. oktober. (vir: Vodopivec, P., Od Pohlinove slovnice do samostojne države, Ljubljana, 2006, str. 511, 512.)

Dogodke v osamosvojitveni vojni so v našem arhivu zapustili fotografi Nace Bizilj, Marijan Ciglič, Edi Šelhaus in Tone Stojko. Zgolj del jih predstavljamo v spodnji galeriji.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: