O lončarstvu…

“Jože Karlovšek je že pred desetletji napisal, da sodi lončarstvo na Slovenskem med najstarejše in najbolj razširjene obrti. Leta 1781 ga omenja Hermann v svojih potopisih, v katerih je zapisal, da ni v nobeni avstrijski deželi sorazmerno toliko lončarjev kakor ravno na Kranjskem. Najstarejše pisne vire o našem lončarstvu najdemo v arhivih gornjegrajskega gospostva, ki omenjajo zadrečke lončarje iz leta 1340.
Tudi Valvasor omenja vrsto krajev, kjer so ljudje nekoč lončarili, a lončarjev zdaj že na mnogih krajih ni več. Brezštevilne izkopanine lončarskih izdelkov pa nam pričajo, da je bilo na slovenski zemlji lončarstvo razvilo že v mlajši kameni dobi (npr. koliščarska keramika z Ljubljanskega barja) in nato v vseh predzgodovinskih dobah ter v srednjem veku.

Lončarstvo je bilo razvito zlasti v lončarskih središčih (Ljubno na Gorenjskem, Komenda, Ribniška dolina, Šentjernejsko in Krško polje, okolica Celja, Dravsko in Ptujsko polje, Prekmurje). Po letu 1970 se je število lončarjev zelo zmanjšalo, vendar je dejavnost še razvejana in obsežna.”

(Objavljeno v časopisu Dnevnik, petek, 11. oktober 2013)

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: