Na današnji dan – Podpis Rapalske pogodbe

Na današnji dan, 12. novembra 1920,je bila v mestu Rapallo podpisana mirovna pogodba med Kraljevino Jugoslavijo in Kraljevino Italijo.

Pogodba je določevala mejo med državama, ki je potekala na razmejitveni liniji Magart – Triglav – Krnice – Špehovše – Hotedršica – Planina – Snežnik – Reka, poleg tega so Italiji pripadli tudi otoki Srakane, Unije, Cres, Lošinj, Lastovo, Palagruža in mesto Zadar.Po podpisu pogodbe in z vzponom fašizma so Slovenci, ki so postali del italijanske kraljevine, doživeli tudi močno fašistično nasilje, ki se je stopnjevalo od nasilnega poitalijančevanja, ukinitve javnega političnega življenja do konfinacije v fašistična taborišča.

Proti koncu vojne in po njenem zaključku so nekateri Slovenci, kakor tudi nekateri Italijani, podprli partizansko gibanje ter se pozneje izrazili za Jugoslavijo (tudi s posegi v prostor), vendar je v nekaterih primerih ta izraz spremljalo tudi nasilje. Na dokončno razdelitev ozemlja po drugi svetovni vojni pa so nazadnje vplivale druge sile. Delavsko in antifašistično gibanje pa je ostalo še vedno živo.

Tokrat predstavljamo nabor fotografij iz različnih fondov in različnih časovnih obdobij po Rapalski pogodbi. (Pripravila: Urša Valič)

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: