Demonstracije proti preštevanju slovenske manjšine na avstrijskem Koroškem

Na današnji dan, 14. novembra 1976, je fotograf Edi Šelhaus posnel fotografije demonstracij proti posebnemu štetju manjšin na avstrijskem Koroškem.

Leta 1974 je avstrijska vlada sklenila sporazum, po katerem naj bi se obvezala, da bo ugotovila število manjšinskega prebivalstva, na podlagi katerega bo oblikovala in uresničila manjšinsko zakonodajo. Proti koncu leta 1974 je prišlo do protestov in demonstracij, ki so se stopnjevale do leta 1976, ko se je na Dunaju in v Celovcu zbralo več kot 3000 protestnikov.

Pri popisu, ki naj bi bil izveden leta 1976 v obliki posebnih volitev in ne preko komisije, so kot kriterij za pripadnosti določili identifikacijo z jezikom. Koroški Slovenci in tudi Hrvati so temu popisu močno nasprotovali in ga bojkotirali, saj je bilo uveljavljanje manjšinskih pravic že določeno s 7. členom Avstrijske državne pogodbe in zato po njihovem mnenju za uresničevanje manjšinskih pravic ne bi smelo biti številčnih kriterijev (kot se je glasil eden izmed sloganov demonstrantov »Nismo številke, smo ljudje«). Popis se je izkazal za popoln polom, saj se ga je udeležilo le nekaj več kot 26% prebivalstva; vsekakor je bojkot popisa kazal na močno manjšinsko skupnost na Koroškem.

(Vir: Klemenčič, M. in Klemenčič, V. 2006. Prizadevanja koroških Slovencev za narodnostni obstoj po drugi svetovni vojni. Celovec, Ljubljana, Dunaj: Mohorjeva založba. )(Pripravila: Urša Valič)

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: