Vojaška prisega

Na današnji dan, 16. novembra 1991, je prisegla prva generacija vojakov Slovenske vojske.

20. novembra 1968 je bila ustanovljena Teritorialna obramba Socialistične republike Slovenije. Leta 1990 po zmagi Demosa na volitvah v Sloveniji in splošnem nezaupanju, zaradi demokratičnih sprememb, ki so bila v teku, je centralna oblast v Beogradu ukazala TO razorožiti. Ukaz ni bil v celoti upoštevan, del orožja se je izgubil ali pa bil uporabljen pozneje pri oboroževanju prvih vojaških enot Teritorialne obrambe Republike Slovenije.

17. decembra 1990 je bila v Kočevski Reki prvič postrojena specialna brigada MORiS. Dne 23. decembra 1990 je potekal plebiscit za samostojnost, na katerem se je 88,5 odstotka (od 93,2 odstotka udeleženega) prebivalstva odločila za samostojnost in neodvisnost Slovenije.

2. junija 1991 je pred novo ustanovljenim vojaškim učnim centrom na Igu pri Ljubljani priseglo 180 nabornikov, zbrane je nagovoril Milan Kučan (Posnetke Sama Finžgarja s prisege si lahko pogledate na You Tube naslovu: http://www.youtube.com/watch?v=69YpaXN-WF4).

25. junija 1991 je bila razglašena neodvisnost Republike Slovenije, po kateri je sledila t.i. desetdnevna vojna za Slovenijo. 26. oktobra 1991 so Slovenijo v Kopru zapustili zadnji vojaki JLA.

16. novembra 1991, pred odhodom v učni center na Igu, so vojaki prisegli na veliki ploščadi ob prisotnosti civilistov, tudi sorodnikov. Prisego so podpisali pod slovensko zastavo, na mizi, ki je bila okrašena z vazico, v kateri so bili nageljni. Prisego je v objektiv ujel fotograf Marjan Ciglič.

(Pripravila: Urša Valič)

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: