Daytonski sporazum

Na današnji dan, 21. novembra 1995, so bila zaključena pogajanja za podpis Daytonskega sporazuma, ki je bil uradno podpisan 14. decembra istega leta.

Daytonski sporazum je dobil ime po ameriškem mestu Dayton v zvezni državi Ohio, kjer je bil podpisan sporazum med sprtimi državami, bivšimi članicami Socialistične federativne republike Jugoslavije (SFRJ). S sporazumom se je končno zaključilo pogajanje o prihodnosti Bosne in Hercegovine (BiH) oziroma z njim je bila končana vojna na območju BiH, ki je prizadejala ogromno smrtnih žrtev in škode ter med katero se je zgodil eden največjih zločinov proti človeštvu na evropskih tleh po drugi svetovni vojni , t.j. genocid v Srebrenici.

Deytonski sporazum oziroma njegovo dokončno različico so decembra v Parizu podpisali predstavniki srbske, hrvaške in bošnjaške strani – Slobodan Milošević, Alija Izetbegović in Franjo Tuđman – s svojim podpisom pa so za mir jamčila tudi takratna ameriški in francoski predsednik, Bill Clinton in Jacques Chirac ter drugi vidnejši evropski in ruski politiki.

Sporazum je določal, da je BiH ostala enotna država, sestavljena iz dveh delov (Federacij in Republike srbske), da je bilo Sarajevo glavno mesto, določeval je parlamentarno ureditev, enotno valuto in tako dalje. Pomemben je bil tudi del, ki je razglašal vrnitev beguncev na svoje domove, kaznovanje vojnih zločincev, izpustitev vojnih ujetnikov, embargo orožja in obsežno humanitarno pomoč.

V fototeki Muzeja za novejšo zgodovino Slovenije smo pripravili izbor del iz fotografskega fonda Marjana Cigliča, ki je kot fotoreporter Dnevnika, senzibilno sledil življenju bosanskih beguncev v Sloveniji. Fotografije prikazujejo življenje in razmere v begunskih centrih v Postojni, Kočevju, Ribnici, Blokah in Višnji Gori, leta 1992. (Pripravila: Urša Valič)

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: