Rojstni dan režiserja Emirja Kusturice.

Na današnji dan, 24. novembra 1954, se je v Sarajevu rodil režiser, producent in glasbenik Emir Kusturica.

Emir Kusturica je svojo ustvarjalno pot začel na akademiji za film FAMU v Pragi. Za časa študija je posnel več filmov, film Gernika, posnet po noveli Alije Isakovića, pa je bil nagrajen na festivalu študentskega filma v Karlovih Varih. Po študiju se je vrnil v Bosno in se zaposlil na Televiziji Sarajevo, kjer je pripravil tudi nekaj televizijskih filmov: kontroverznega Neveste prihajajo/Neveste dolaze , ki je bil prepovedan zaradi eksplicitnih obravnav seksualnih tabujev ter Bife Titanik (po zgodbi Iva Andrića), za katerega je prejel nagrado za režijo na Televizijskem festivalu v Portorožu.

Na področje celovečernih igranih filmov je Kusturica vstopil leta 1981 s filmom Spominjaš se Doli Bel/ Sjećaš se li Doli Bel ter zanj prejel Zlatega leva za najboljši debitantski film na Beneškem filmskem festivalu in več nagrad na Festivalu jugoslovanskega igranega filma v Puli. Film Očka na službeni poti/ Otac na službenem putu (1985) mu je prinesel Zlato palmo na Filmskem festivalu v Cannesu in nominacijo za Oskarja za najboljši tujejezični film. Zlato palmo je vnovič dobil za film Underground/Podzemlje (1995), v katerem je karikiral in kritiziral po-vojno stanje na Balkanu. Nekateri so prepričani, da se je ravno preko Kusturičevih filmov (Underground, Črna mačka beli mačkon)še bolj utrdila evropska ideja ali podoba razigranega, divjega, mesenega, tragikomičnega Balkana. Pri nekaterih filmih o Balkanu je nekaj časa sodeloval tudi z glasbenikom Goranom Bregovićem.

V obdobju vojne se je iz BiH umaknil v ZDA, kjer je poučeval na Univerzi Columbia v New Yorku. V ZDA je ustvaril njegov prvi film v angleškem jeziku Arizona Dream (1993) z Johnnyem Deppom, Faye Dunaway in Jerryjem Lewisom v glavnih vlogah. Za film je dobil Srebrnega medveda ter posebno nagrado žirije na Filmskem festivalu v Berlinu. Pozneje je tudi ustvaril dokumentarec o nogometašu Maradoni (Maradona by Kusturica), v katerem je, v prikazu življenja sodobnega Maradone, vključil razmišljanje in pripoved o samem sebi.

Poleg filmske kariere je Emir Kusturica znan tudi zaradi glasbe, saj je kot basist nastopal v skupini Zabranjeno pušenje, pozneje pa skupino oživel in transformiral v Emir Kusturica & the No Smoking Orchestra. (video pesmi Unza Unza Time).
(Pripravila: Urša Valič)

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: