Prvi polet Edvarda Rusjana z letalom lastne izdelave.


Na današnji dan, 25. novembra 1909, je Edvard Rusjan prvič poletel z letalom lastne izdelave.

Edvard Rusjan (Trst, 6. junij 1886 – Beograd, 9. januar 1911) je eden izmed svetovnih pionirjev letalstva. Zaradi tega, ker je bil njegov oče po narodnosti Slovenec, Edvard Rusjan velja za prvega slovenskega letalca.

Skupaj z bratom Josipom Rusjanom je izdelal dvokrilno letalo EDA I, ki je bilo dolgo 12 m, razpon kril pa je meril 8m. 25. novembra 1909 je na področju Malih Rojc v okolici Gorice, na višini 2 metrov preletel 60m razdalje. Nekaj dni pozneje mu je z istim letalom uspelo preleteti razdaljo 600m.

Pozneje sta brata Rusjan izdelala še več prototipov letal ter jih preizkušala pred množico radovednega občinstva, svojo proizvodnjo pa preselila v bližino Mirna, kjer je danes tudi goriško letališče.

Ob finančni pomoči fotografa in podjetnika Mihajla Merćepa sta preselila svojo proizvodnjo v Zagreb ter ustvarila prototip letala z motorjem Gnome, ki se je od tal dvignilo 28 metrov in tako leta 1910 postavila svetovni rekord.
Po tem uspehu sta se brata odločila za turnejo po Balkanu. Na enem izmed demonstracijskih letov nad Beogradom, 9. januarja 1911, je močan sunek vetra zlomil krilo letala, ki je strmoglavilo ob vznožje Kalamegdana. V letalski nesreči se je smrtno ponesrečil Edvard Rusjan.

Po Edvardu Rusjanu so leta 2008 v Mariboru poimenovali letališče, leta 1999 pa je po njem bil poimenovan asteroid Rusjan, ki je bil odkrit na observatoriju na Črnem Vrhu. (Pripravila: Urša Valič)

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: