Maša in Kaja na študentski praksi

Avtorici prispevka: Maša Klammer in Kaja Zupanič


Pozdravljeni bralci bloga,

ime nama je Maša in Kaja ter sva študentki prvega letnika Etnologije in kulturne antropologije na Filozofski fakulteti v Ljubljani. V muzeju sva opravljali obvezno prakso (ki je obsegala 30 ur) in tu sva bili tudi zelo lepo naprošeni, da napiševa en »blog entry« in predstaviva najin študij ter kako je potekala praksa v Muzeju novejše zgodovine.

Študij Etnologije in kulturne antropologije ponuja seznanitev z vedo o različnosti človeškega življenja in njene različne teoretske in praktične nadgradnje. Študij obsega veliko branja in pridobivanja teoretskih znanj, obenem pa ponuja tudi dinamične in praktične terenske izkušnje doma in na tujem.

Prakso sva opravljali na Oddelku za dokumentarno fotografijo in sicer je najino delo obsegalo skeniranje negativov fotografij, vnašanje podatkov o negativih v računalnik ter opis negativov in razvrščanje v posebne kuverte.

Delali sva štiri dni, pričeli sva v ponedeljek, kjer so naju vsi lepo sprejeli in pokazali kaj bova počeli. Naslednji dan pa nisva samo delali, kustos Vanja Martinčič naju je peljal po depojih, prostorih kjer imajo spravljene vse muzealije: orožje, umetnine, tekstil, knjige ipd. Zadnji dan pa je bilo več zabave kot dela; Irena Uršič je vodila po začasni razstavi o Prekomorcih, ki se je pravkar zaključila. Po razstavi naju je Ivo Vraničar peljal tudi v negoteko, prostor kjer hranijo negative, ki zahtevajo posebne pogoje. Veliko časa sva preživeli v sobi s starimi fotografijami, najstarejša, ki sva jo videli, je bila iz leta 1896.

Delo, ki sva ga opravljali sicer ni bilo najbolj razgibano, vendar vseeno dobra odskočna deska za začetek.

Za na koncu bi se radi zahvalili vsem v muzeju, ki so naju toplo sprejeli in omogočili izjemen teden dela.

Kaja

Kaja pri delu z negativi.

Maša

Maša pri razvrščanju negativov v filmske vrečke.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: