Gašper Rems, študent restavratorstva v Muzeju

Avtor besedila: Gašper Rems
Foto: Urša Valič


Ime mi je Gašper in sem študent prvega letnika restavratorstva na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani.

GASPER 1

Pozimi mi je gospa Petra Rezar omenila možnost za delo v muzeju. Nisem točno vedel, kaj bom tam počel, sem si pa želel delati nekaj novega. Vedno me je zanimalo več stvari in rad sem pridobival različne izkušnje – na primer pri risanju, v fotografiji in športu. Ko sem začel delati v muzeju, sem dobil veliko več različnega dela, kot sem pričakoval.


Prvi dan je bil zame neverjeten: sploh nisem mogel nehati z delom! Kar najprej sem želel delati in delati … Bil sem zelo radoveden, ker muzej hrani veliko starih negativov in fotografij. Negativi so filmi in tudi steklene plošče, iz katerih se izdelajo fotografije. Moja naloga je, da poskeniram in obdelam fotografije, na katerih je predstavljeno življenje gluhih otrok v šoli, gluhih odraslih v delavnici, na vajah za ples in še veliko drugih. Da bi dobil več podatkov o vsebini fotografij, bom obiskal starejše gluhe osebe.

Ker sem tudi sam gluh, sem želel raziskovati zgodovino gluhih oseb, da bi tudi mi, gluhi, ponosno pokazali, da imamo zgodovino. Malo vemo o zgodovini gluhih pred 20. stoletjem, ker v preteklosti niso ne zapisovali ne snemali življenja gluhih oseb. V času Rimskega imperija so otroka takoj ubili, ko so ugotovili, da ne sliši, ne vidi, da ne more hoditi ali pa da ima kakšne druge težave. V srednjem veku, v obdobju zgodnjega krščanstva, so prepovedali pobijanje otrok, ampak večino ljudi je bilo sram in zato so te otroke skrivali pred javnostjo. Ko so se ljudje začeli boriti za svoje pravice, se je situacija spremenila. Danes imamo gluhi več svobode in pravic.


V Muzeju novejše zgodovine Slovenije so mi pred kratkim predlagali, da bi pripravil vodstvo po muzeju. Doslej nisem nikoli razmišljal o tem. Vem, da zaradi težav s komunikacijo muzeje obiskuje zelo malo gluhih oseb. Vem, da vodiče lahko spremlja tolmač za slovenski znakovni jezik, ampak mislim, da bi bil obisk muzeja drugačen, če bi po muzeju vodil gluh vodič. Rad obiskujem muzeje in obiskal sem jih že veliko, ampak žal nikoli nisem videl gluhega vodiča, samo vodiča s tolmačem. Videl sem, da imajo v muzeju v Ameriki gluhe vodiče in želim si, da bi bilo tako tudi v Sloveniji. Menim, da gluha oseba lažje razume potrebe drugih gluhih oseb. Tolmač za znakovni jezik je slišeč in rad pomaga gluhim osebam, vendar je njegovo razumevanje gluhih oseb drugačno.
GASPER 2

Muzej novejše zgodovine Slovenije in tudi drugi muzeji sodelujejo v projektu Dostopnost do kulturne dediščine ranljivim skupinam. Meni je to zelo všeč, ker v projektu poskušajo prilagoditi muzeje in pomagati invalidnim osebam, slepim osebam, gluhim osebam, gluhoslepim osebam in drugim, da lahko obiščejo muzeje.

Rad bi se zahvalil vsem v muzeju, ki so me toplo sprejeli, čeprav še nimam veliko znanja o delu v muzeju. Naučili so me veliko zanimivega in to je lepa izkušnja.

GASPER 3


Gašper Rems dela kot študent v Muzeju novejše zgodovine Slovenije v sklopu projekta Dostopnost do kulturne dediščine ranljivim skupinam, ki ga koordinira Slovenski etnografski muzej. Operacijo delno financira Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada ter Ministrstvo za kulturo. Operacija se izvaja v okviru Operativnega programa razvoja človeških virov v obdobju 2007-2013, razvojne prioritete Enakost možnosti in spodbujanje socialne vključenosti; prednostne usmeritve Kulturna in socialna vključenost.
Več o projektu:www.dostopnost.eu.

GASPER 4

 

 

 

 

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: