Foto: France Cerar

Muzej novejše zgodovine Slovenije je že leta 2010 v dar prejel fotografsko zapuščino 28. septembra 1904 rojenega Lukovčana Franceta Cerarja. Po poklicu rajonski elektromonter je fotografije, ki so nastajale vse do njegove smrti leta 1960, posnel na svojih rajonskih obhodih, ob različnih dogodkih, proslavah, pogrebih, v varnem zavetju domače hiše in njene bližnje okolice.

V njegovi zapuščini prevladujejo portretni posnetki. Zlasti pogosti so med suhimi steklenimi ploščami, na katerih najdemo tako moške, ženske in otroške kot tudi družinske, skupinske in pogrebne portrete. Izstopajoči so zlasti posnetki okoliških družin, ki odlično prikazujejo utrip in življenje na podeželju v prvi polovici 20. stoletja. Raznolikost njegovega delovanja dopolnjujejo še fotografije najrazličnejših dogodkov na širšem območju Lukovice. Zagotovo najbolj neprecenljivi pa so posnetki poletnih olimpijskih iger leta 1936 v Berlinu. Na devet dni trajajočem izletu je France Cerar odlično zabeležil olimpijsko vzdušje ter dogajanje zunaj in znotraj športnih igrišč.

Fotografski opus amaterskega fotografa Franceta Cerarja obsega 348 posnetkov na “suhih” fotografskih ploščah, 420 posnetkov na fotografski papir in več kot 3150 posnetkov na filmu raznih velikosti. O njegovi zbirki, si lahko preberite tudi na sledeči povezavi.

V mesecu septembru bomo v Muzeju pripravili občasno fotografsko razstavo, s katero se bomo poklonili fotografovemu ustvarjanju. Razstava, ki nosi naslov “ZAPRAŠENE PODOBE”, fotografska zapuščina Franceta Cerarja bo na ogled med 18. septembrom ter 2. novembrom 2014, v preddverju Viteške dvorane. Vljudno vabljeni!

Ob tej priložnosti pa zgolj še zahvala svojcem in Občini Lukovica za zaupanje in neprecenljivo fotografsko gradivo.

 

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: