HIMALAJSKI VODJA ALEŠ KUNAVER

Ob 30-letnici tragične smrti Aleša Kunaverja (1935–1984), vodje šestih jugoslovanskih himalajskih odprav, snemalca prvih slovenskih himalajskih filmov, gorskega reševalca, pisca in predavatelja, pripravljamo razstavo HIMALAJSKI VODJA ALEŠ KUNAVER.


Razstava nastaja v tesnem sodelovanju z Dušico Kunaver, ženo pokojnega Aleša Kunaverja, in ob pomoči nekaterih nekdanjih članov alpinističnih odprav, predvsem iz zbirke približno 5800 diapozitivov Aleša Kunaverja, ki jih je Muzeju podarila družina Kunaver.

Razstava želi obuditi spomin na Aleša Kunaverja, ki je v pionirskem obdobju slovenskega himalajizma kot vodja šestih himalajskih odprav naše alpiniste popeljal v sam svetovni vrh. Od leta 1960, ko so šli prvič v Himalajo, do 1975 (le v petnajstih letih) so naši alpinisti dozoreli v najboljše alpinistično moštvo na svetu. Odprava na Makalu leta 1975 je preplezala do tedaj najtežjo veliko himalajsko steno, na vrh pa je stopilo kar sedem alpinistov. Leta 1981 so preplezali južno steno Lhotseja in mednarodna alpinistična zveza UIAA je dosežek ocenila kot najtežji poseg v Himalaji dotlej.


Fotografije, predstavljene na razstavi iz obdobja med 1959 in 1984 želijo podati utrinke iz življenja v Nepalu, iz šestih jugoslovanskih odprav v indijsko in nepalsko Himalajo in iz ene odprave v Hindukuš, iz Šole za nepalske vodnike v Manangu, prav tako pa želijo prikazati Aleša Kunaverja kot filmskega snemalca, sposobnega vodjo, konstruktorja in človeka, obdarjenega z mnogimi sposobnostmi, ki je bil vzor alpinistom mlajšega in starejšega rodu. Avtor večine posnetkov na razstavi je Aleš Kunaver, nekaj posnetkov pa so naredili člani omenjenih odprav. Fotografski del razstave bo dopolnjevalo tudi gradivo v dveh vitrinah.


Razstava bo na ogled v Muzeju novejše zgodovine Slovenije od 4. novembra 2014 do predvidoma sredine januarja 2015.


Otvoritev razstave bo 4. novembra 2014 ob 18.00 uri.


Avtorici razstave in kataloga v pripravi: Jožica Šparovec iz Muzeja novejše zgodovine Slovenije in Dušica KunaverPokrovitelj razstave: Ljubljanske mlekarne d.d.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: