Prihod okupatorjevih sil na slovensko ozemlje leta 1941

Čas druge svetovne vojne je čas, kot ga imenuje Eric Hobsbawm, boja »proti skupnemu sovražniku«. Je tudi čas boja za demokracijo, zoper »fašizem, ki je politična mobilizacija zaostalih sektorjev družbe, mobilizacija nezadovoljstva z modernizacijo, racionalizacijo in družbeno emancipacijo«, kot je že leta 1935 dejal Ernst Bloch.


To je čas, ki ga je zaznamoval vzpon Hitlerjeve Nemčije in Mussolinijeve Italije, proti čemur sta se skupaj borili tako Združene države Amerike kot Sovjetska zveza, ki sta v možnosti prevlade njune ideologije videli večjo nevarnost kot druga v drugi.


Za karađorđevićevsko Jugoslavijo se je druga svetovna vojna začela na cvetno nedeljo, 6. aprila 1941, ko so nemške čete zgodaj zjutraj brez vojne napovedi prestopile jugoslovanske meje. Dravsko banovino so aprila 1941 tako zasedle vojske treh sosednjih držav; Madžarska po dogovoru z Nemčijo z nekajdnevno zamudo. Meje med njimi so določili v Berlinu in Nemčiji prisodili največji in najbogatejši del.


Prihod italijanske in nemške vojske na slovensko ozemlje predstavljamo prek ohranjenih barvnih diapozivov. Številčno veliko močnejšemu črno-belemu odtenku vojne v fotografijah dodajamo barvno noto že takoj na začetku predstavljanja obdobja druge svetovne vojne znanih in neznanih fotoreporterjev, ki so del muzejskih fotografskih fondov. Avtor(ji) spodnjih fotografij je neznan.

Ljubljana v času prihoda italijanskih okupatorjev.

Prihod nemškega okupatorja na Ptuj, Štajerska.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: