E-razstava o partizanskem gledališču

Zbirka gradiva o partizanskem gledališču je nastajala v zadnjih dveh letih druge svetovne vojne na osvobojenem ozemlju v Beli krajini, kamor so se iz okupiranega ozemlja zatekali številni umetniki in kulturniki.


Slušateljem predavanj iz Zgodovine gledališča na AGRFT je znana zgodba o prvem direktorju Slovenskega narodnega gledališča na osvobojenem ozemlju prof. Filipu Kumbatoviču Kalanu , ki je prav to gradivo na muli tovoril do Ljubljane, kjer ga je deponiral v po vojni na novo ustanovljeni Akademiji za igralsko umetnost, kjer je kasneje deloval kot predstojnik Centra za teatrologijo in filmologijo.


Gradivo smo sodelavci CTF v želji po trajnejšem hranjenju in predstavitvi javnosti digitalizirali ter s pomočjo sodelavcev iz Fototeke Muzeja novejše zgodovine Slovenije, ki hrani originalne negative iz tega obdobja, uredili spletno razstavo. Profesorjeva zgodba je samo ena od mnogih pričevanj, ki nam pri brskanju po gradivu in ogledu razstave ostajajo v zavesti. Navdihujejo nas tudi pričevanja in spomini mnogih sodelujočih ustvarjalcev v SNG in na frontnih gledališčih, ki so polna nalezljivega zanosa.

Slovensko partizansko gledališče je bilo po organiziranosti in stopnji gledališke razvitosti v času druge svetovne vojne unikum v okupirani Evropi.


Spletna razstava Partizansko gledališče prikazuje delovanje različnih oblik partizanskega gledališča in vsebuje fotografije s predstav, vaj, predstavitve dokumentov, povezanih z njegovim delovanjem, dramska besedila, kostumske in scenske osnutke, inspicientske in režijske knjige, gledališke liste, letake in drugo referenčno gradivo. Temelj razstave je digitalizirana zbirka več kot tisoč enot izvirnih dokumentov in muzealij, ki jih hrani arhiv Centra za teatrologijo in filmologijo na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo Univerze v Ljubljani in je nacionalnega pomena. Na razstavi je prikazan izbor iz zbirke, ki obiskovalca uvaja v fenomen partizanskega gledališča, najobsežnejši del pa je posvečen delovanju Slovenskega narodnega gledališča na osvobojenem ozemlju od ustanovitve januarja 1944 do jeseni 1945. Arhivskemu gradivu so zaradi želje po celovitejši prezentaciji dodani še odlomki iz televizijskih oddaj, pričevanja udeležencev, izjave sodobnih raziskovalcev in ustvarjalcev, ki jih fenomen partizanskega gledališča še vedno navdihuje ter napotuje na naslove, ki obravnavajo sorodne teme.


Podatki o celotni zbirki so vnešeni v slovenski spletni gledališki in filmski katalog e-Kumba.

Prispevek je pripravila Andreja Cafuta, sodelavka CTF UL AGRFT, v sodelovanju z avtorsko skupino v sestavi Simona Ješelnik in Blaž Lukan.

Ekipa fototeke Muzeja novejše zgodovine Slovenije vas tako zgolj še enkrat vabi k ogledu Spletne razstave Partizansko gledališče in se zahvaljuje Andreji Cafuta, Simoni Ješelnik in Mihu Grumu za prijetno in uspešno sodelovanje.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: