8. marec – Dan žena

Dan žena (originalno “Dan delovnih žena”) je mednarodni praznik žensk, ki ga v približno 100 državah praznujejo vsako leto 8. marca. Je dan praznovanja ekonomske, politične in socialne enakopravnosti in dosežkov žensk.

Letos obeležujemo 40. let od kar je Generalna skupščina OZN pozvala članice k praznovanju 8. marca kot mednarodnega praznika žensk. Ideja o Dnevu žensk pa je bila prisotna že vse od začetka dvajsetega stoletja. Tako sta npr. že 8. marca 1913 Lojza Štebi in Ada Kristan na javnem shodu, v Narodnem domu v Ljubljani, ženske pozdravile z naslednjimi besedami:

“Vsaki ženi mora biti ta dan in ta shod častna zadeva! Ženski dan! – naš dan! – kako lepa je bila ideja, določiti en dan na leto, da povemo na ves glas, da se ne damo več zapostavljati, ter že s svojim sestankom dokažemo, da smo zrele za velika vprašanja časa.”

Ob Dnevu žena smo za vas pripravili nekaj podob Slovenk, katere je v svoj fotografski objektiv, v prvi polovici dvajsetega stoletja, ujel ateljejski fotograf Peter Lampič.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: