Fotografske podobe iz življenja gluhih in naglušnih v Ljubljani

Virtualna razstava z vodstvom v znakovnem jeziku

»To je moja prva razstava o življenju gluhih v Ljubljani. Upam, da jih bo sčasoma sledilo še več, saj imamo gluhi bogato zgodovino, ki se jo moramo naučiti ceniti in predstavljati tudi slišečim.«

Lansko poletje se je v Muzeju novejše zgodovine Slovenije usposabljal za delo v muzeju študent restavratorstva, Gašper Rems, v okviru projekta Dostopnost do kulturne dediščine ranljivim skupinam, ki ga vodi Slovenski etnografski muzej in financirata Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada in Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije.

Gašper Rems je čez poletje v muzeju skeniral filmske negative in jih obdelal v računalniškem programu. Sledilo je branje literature in delo na terenu. Gašper je fotografije pokazal starejšim gluhim osebam in naredil z njimi intervjuje o življenu gluhih oseb v preteklosti. Iz vseh zbranih fotografij in informacij je pripravil razstavo z naslovom Fotografske podobe iz življenja gluhih in naglušnih v Ljubljani, ki prikazuje šolanje, praktično izobraževanje, poklice, prosti čas in šport gluhih oseb v 20. stoletju. Razstava je bila postavljena ob konferenci Društva učiteljev gluhih Gluhi v Ljubljani nekoč in danes, 16. oktobra 2014, v Slovenskem etnografskem muzeju.

V sodelovanju s Tipk TV in novinarko Majo Kuzma je Gašper v letošnjem letu pripravil tudi virtualno vodstvo po razstavi v znakovnem jeziku. Vljudno vabljeni k njenem ogledu.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: