SEDEMDESETLETNICI NAPROTI

Besedilo pripravila: dr. Urša Valič

Danes, 27. aprila, obeležujemo Dan upora proti okupatorju v spomin, ko so se v noči iz 26. na 27. april 1941 v hiši pisatelja Josipa Vidmarja zbrali predstavniki političnih strank in kulturni delavci ter ustanovili Protimperialistično fronto, ki se je junija preimenovala v Osvobodilno fronto slovenskega naroda. Ustanovitev OF je bila pomemben korak h koncu druge svetovne vojne, čemur bomo posvetili današnjo objavo.


7. maja 2015 ob 18h v Muzeju novejše zgodovine Slovenije odpiramo razstavo o koncu vojne z naslovom »9. maj 1945«. Na razstavi bo mogoče videti 8 fotografij iz fototeke muzeja, ki so bile pripravljene kot anaglifne slike in ki ob pogledu skozi rdeče-modra očala zaživijo kot 3D podobe. Gledalce bi radi za trenutek povrnili v čas, ko se je končala ena največjih morij 20. stoletja, druga svetovna vojna. 9. maj 1945 predstavlja prelomni trenutek, ki ga lahko ilustriramo z antropološkim konceptom obreda prehoda, katerega je v etnološke in antropološke vede doprinesel francosko-nizozemski učenjak Arnold Van Gennep. Po njegovem mnenju je vsak ritual sestavljalo več faz, posplošeno pa jih lahko poimenujemo predliminalna, liminalna in postliminalna faza. Za razumevanje 9. maja 1945 je zanimiva predvsem liminalna faza, saj predstavlja stanje izredno zanimivih družbenih odnosov, ko družba in njeni posamezniki prehajajo iz enega družbenega reda v drugega. V liminalni fazi se prepletajo pozitivni in negativni občutki, kakor na primer veselje in sreča s strahom in negotovostjo. 9. maj 1945 v simbolnem smislu predstavlja dan preloma med starimi in novimi družbenimi strukturami, dan prehoda v nov družbeni red, ki ga delimo na antagonistični svet zmagovalcev in poražencev vojne. Je čas, ko so bile fašistične sile premagane, prihodnost pa še nedorečena.


O dogajanju, predvsem o občutjih civilistov, v dnh v začetku maja 1945, ko so jugoslovanske sile ob boku z ameriškimi, britanskimi in sovjetskimi zavezniki, dokončno porazile nacistično vojsko, imamo zelo medlo sliko. Ogromna količina literature, ki opisuje sklepne boje na slovenskem ozemlju in umik nacističnih in drugih kolaborantskih vojska, zelo na kratko opravi s koncem vojne. Dragocen vir so pričevanja ljudi, vojakov in civilistov, vendar je velikokrat njihova izkušnja večja od besednjaka, ki ga imamo ljudje na razpolago. Sogovorniki, s katerimi sem se pogovarjala in ki so se veselili konca vojne v okolici Ljubljane, so mi ta dan opisali z besedami kot »nepopisno veselje«, »norija«, »ne moreš verjeti, kako je bilo vse veselo«, »srečni smo bili«, »čutiti je bilo ponos in radost«, vendar so v nekem sistematičnem zaporedju težko rekonstruirali dogajanje, kakor da bi bili v ekstazi ali transu.


Pogled na več kot 1600 dinamičnih posnetkov, ki so bili narejeni v začetku maja 1945 in jih hranimo v Muzeju novejše zgodovine Slovenije, nakazujejo na izredno emotivnost udeležencev in tudi fotografov. Včasih zgleda, kakor da so slednji nereflektirano pritiskali na sprožilec, da bi ujeli in opisali čimveč dogajanja. Nekateri so ob vsem, kar se je dogajalo, na svoje delo tudi pozabili, kakor je pozneje podoživljal tudi Edi Šelhaus: »Zgodilo se mi je nekaj, kar bi se nikoli ne smelo zgoditi fotoreporterju. Ob nepopisnih trenutkih veselja in sreče, da je vojne konec, trenutkih, ki jih lahko ohrani samo film, sem pozabil na svojo dolžnost, na fotografiranje…« (povzeto po Franc Fabec in Dejan Vončina, 2005, Slovenska odporniška fotografija 1941-1945, Ljubljana: Modrijan, str. 152; sicer pa Edi Šelhaus, 1982, Fotoreporter, Ljubljana: Založba Borec).


Ne glede na to, so nam slovenski fotoreporterji pustili slikovit vtis na dogajanje v začetku maja 1945, ki ga danes, predvsem mlajše generacije, ki smo odete v podobe vojnega nasilja, ki prihajajo k nam preko medijev in popularne kulture (televizije in filma), skoraj težko razumemo. Ravno zato želimo z razstavo v Muzeju novejše zgodovine Slovenije preko sodobnih načinov predstavitev fotografije vzbuditi duh leta 1945 ali pa vsaj spodbuditi razmislek o trenutku, ko se vojna konča.


Zato torej v četrtek, 7. maja 2015, ob 18. uri vljudno vabljeni v Muzej novejše zgodovine Slovenije na otvoritev razstave »9. maj 1945«!

(Priprava fotografij za objavo: Sarah Poženel in Sašo Kovačič.)

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: