Begunjska graščina – Grad Kacenštajn (Katzenstein)

Na današnji dan mineva sedemdeset let, od kar je Kokrški odred partizanske vojske dne 4. maja 1945 zavzel Grad Kocenštajn in osvobodil 632 jetnikov ter zajel od 80 do 92 članov nemške posadke. V pogajanjih z nemško posadko sta bili posrednici aktivistka Katarina Šenk-Tetka in baronica Josephina Baillou iz bližnjega Drnskega dvorca.

Nemški okupator je namreč dvorec takoj po okupaciji leta 1941 obdal z bunkerji in ga uporabil najprej kot zbirni zapor za aretirane, namenjene izgonu, kasneje pa kot osrednji zapor za policijske preiskovance. Ker je zlasti na Gorenjskem v prvih mesecih izbruhnilo močno odporniško gibanje, se je zapor spremenil v osrednji zapor za zapiranje pripadnikov odporniškega gibanja. V času vojne je bilo v Begunjah zaprtih 11.477 zapornikov, od tega 562 dvakrat ali večkrat. Večinoma so bili Gorenjci (9.150 ali vsak dvajseti Gorenjec). Med zaporniki je bilo 9.196 moških in 2.281 žensk. 80% zapornikov je bilo mlajših od 40 let, polovica celo mlajših od 30 let.

Grad je bil prizorišče trpljenja in smrti, saj je okupator kot eno najhujših metod proti odporniškega bojevanja uvedel tudi usmrtitve talcev. Na Gorenjskem je bilo skupaj usmrčenih 897 ljudi, skoraj polovica vseh leta 1942. Od vseh talcev na Gorenjskem jih je bila večina, 849, iz begunjskih zaporov.

Včeraj so v graščinskem parku v Begunjah poleg spominske slovesnosti ob krajevnem prazniku ter 70- letnici osvoboditve Begunj v sodelovanju z muzejem odprli tudi fotografsko razstavo na prostem z naslovom “Begunje v dneh po koncu 2. svetovne vojne v objektivu dr. Jakoba Prešerna”. Kratek povzetek razstave si lahko preberete na priloženi povezavi.

Zahvala Krajevni skupnosti Begunje in ekipi Begunc smo junc za prijetno sodelovanje in druženje. Z naše strani zgolj še povabilo na ogled razstave v Begunje na Gorenjskem.

Besedilo povzeto po: Uradna internetna stran Muzeja talcev – Muzeji Radovljiške Občine.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: