26. junij 1991

Avtorica prispevka: Irena Uršič


26. junija 1991 je bila v Ljubljani uradno in slovesno razglašena samostojnost in neodvisnost Slovenije.


Spomini Boštjana Smoleta iz Ljubljane:

Kot aktiven radioamater sem se s kolegom, ki je prodajal radijske postaje, ravno za ta dan domenil za prevzem nove, za tisti čas najmodernejše in tudi najmanjše VHF/UHF radioamaterske ročne radijske postaje Kenwood. Njen sprejemnik je bil razširjen in je lovil več kot bi v tistih časih lahko… Zaradi pomanjkanja časa se nisem preveč poglabljal v novo pridobitev, ker smo odšli v mesto na razglasitev samostojne Slovenije. Manjkala je edino sestra, ker je bila na šolanju ob koncu osnovne šole v Celovcu, in bi se morala v naslednjih dneh vrniti domov. Večer je bil lep kot se za tak praznik spodobi. Vse je hitelo iz vseh smeri proti središču mesta, kjer je bilo na takratnem Trgu revolucije že vse pripravljeno za slovesno razglasitev. Najbolj glasno smo pozdravili častno četo in pa seveda dvig nove slovenske zastave. Program sta zmotila dva miga 21 v nizkem preletu z namenom ustrahovanja, pa se nismo pustili motiti. Ob koncu programa smo se polni lepih vtisov, veseli razglasitve novoustanovljene države Slovenije, razšli. Sam sem odšel proti domu v smeri Trnovega, a nisem šel domov. Na župnijskem vrtu za cerkvijo v Trnovem je gorel kres, okoli pa je bilo zbrano veliko ljudi, ki so proslavljali pozno v noč. Tudi sam sem se pridružil množici. Med prisotnimi sem prepoznal veliko kulturnikov in politikov, ki jih je župnik Janez Pogačnik povabil na vrt. Bilo je izdatno poskrbljeno, da grla niso bila suha in da je pesem lažje odmevala v poletno noč. Bilo je že krepko čez polnoč, ko se je porodila ideja da gremo na sprehod v center mesta pred Prešernov spomenik. Nekdo je prinesel slovensko zastavo – še brez grba; prijel sem jo za en konec in smo šli – po sredini ceste. Vmes smo glasno pozdravljali mimoidoče, oni pa so nam odzdravljali in nas fotografirali. Po postanku pred spomenikom smo odšli še proti nadškofiji, da bi kljub pozni večerni oz. zgodnji jutranji uri zapeli nadškofu pod oknom. Tedaj se je z avtom pripeljal teritorialec in takoj odpeljal Lojzeta Peterleta, ki je bil tudi v naši druščini, neznano kam. Po tistem smo opustili pevsko namero in se razšli.


Celotno pričevanje Boštjana Smoleta je objavljeno v knjigi »Moški na položajih, ženske v strahu, otroci na češnjah«, izdani leta 2011, urednic dr. Marije Stanonik in Irene Uršič.


Istega dne po 11. uri dopoldne so iz vojašnice v Pivki proti mejnim prehodom z Italijo krenili tanki Jugoslovanske ljudske armade, ki so bili prvi tanki JLA na slovenskih cestah, ta dan pa je v slovenski zgodovini vojne za obrambo samostojne Slovenije poznan kot »dan prej«.


Spomini Draga Hrobata, slovenskega oficirja v JLA, poveljnika voda tankov v vojašnici v Pivki, ki je pozneje prestopil k TO:

Interesantno, da smo se tisti dan pripravljali, da gremo v postojnski dom JLA na sestanek v zvezi z odkupom vojaških stanovanj. Že ta podatek pove, da se je dogajalo nekaj »dobrega«. No, okoli desete ure je bil pa znak za alarm in smo šli takoj na tanke in s tanki na vrat na nos skozi Pivko. Mislim, da je bil to šok za vse nas. Takrat, ko smo odšli iz kasarne, smo potem vsak pri sebi doživljali določeno travmo. Šli smo po glavnih cestah, ljudje te gledajo, policisti so bili zraven v Pivki, tudi oboroženi. Po svoje sem jaz to razumel kot del prikaza demonstracije sile. Nihče pa si ni mislil, da bo prišlo do vsega tega v nekaj dneh. Jaz sem bil poveljnik voda, to pomeni, da sem imel tri tanke pod komando, svoj tank plus dva druga tanka. /…/ Ukaz je bil: ne streljati. Mi smo imeli orožje, avtomate in po škatlico streliva, se pravi vsak po petdeset kosov tistega streliva. Ampak to je bilo nekako normalno. Naša prva četa ni imela niti streliva za mitraljeze. Tako da smo bili nekako bojno neuporabni.


Celotno pričevanje Draga Hrobata je objavljeno v knjigi »Moški na položajih, ženske v strahu, otroci na češnjah«, izdani leta 2011, urednic dr. Marije Stanonik in Irene Uršič.


 

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: