Vila Velebita

V Muzeju se te dni posvečamo dokumentaciji fotografskih zbirk. Dve fotografiji sta nam v teh poletnih dneh še posebej padli v oči. Mornarji na krovu v značilnih črtastih majicah, njihova premišljena postavitev in prikaz izobraževanja v starojugoslovanski mornariški šoli sta delo neznanega fotografa, del zbirke fotografij  časopisa Slovenec, med objavljenimi pa jih ni mogoče najti.

Škofjeloški mornar Vladimir Žužek se je tako spominjal podrobnih specifikacij omenjene ladje, na kateri je preživel kar nekaj učnih ur:

“Jahta tipa brig-škuna jeklene konstrukcije in je bila druga ladja Bakarske Nautike. Imela je 275 brutoregistrskih ton, dolga je bila 35,75 m, široka 7 m, visoka 3,54 m, njen grez pa je bil 3,4 m. V osnovi je bila to jadrnica z dvema jamboroma, visokima 30 metrov, in z 12 jadri. Prvi križni jambor je imel 5 križev, drugi je bil šošni jambor. Imela je tudi parni stroj z močjo 300 KS, ki ji je omogočal hitrost 7 navtičnih milj na uro, z jadri je ob ugodnem vetru razvila hitrost 13 navtičnih milj na uro. Ladja je vkrcala 50 kadetov, pet profesorjev, ki so nadaljevali s poukom prenašanja znanja v prakso in posadko: komandant, prvi oficir, upravitelj stroja, strojni oficir, kurjač, trije poklicni mornarji in vodja palube »noštromo« (nostro uomo). Vila Velebita je imela pred drugo svetovno vojno svoje zadnje potovanje v juliju in avgustu 1939. Zaradi vojnih razmer je ostala zasidrana v Bakarskem zalivu. V posebno zadovoljstvo mi je, da sem bil na njeni zadnji plovbi. Leta 1941 so jo Italijani odpeljali neznano kam in je bila med vojno potopljena in je niso več našli.”


Spomine Vladimirja Žužka je moč najti na tej povezavi: Loški razgledi, 1998, letnik 45

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: