Šumi

Avtorica prispevka: Neža Mrevlje, PlanetSiol.net


Nasproti ljubljanske Drame je za nekdanjo stavbo, tovarno in legendarnim lokalom Šumi dolgo zevala gradbena jama. Danes je tam parkirišče, načrtovan je poslovno-stanovanjski objekt.

 

Potem ko so leta 2006 porušili bidermajersko stavbo tovarne bombonov Šumi, je tam leta zevala gradbena jama, nato so lani uredili začasno makadamsko parkirišče. To bo obratovalo, dokler ne bodo podpisali pogodbe o financiranju novega Šumija, vrednega 50 milijonov evrov.

Lastnik zemljišča, kjer je nekoč stala ljubljanska tovarna, je KD Kvart, hčerinska družba skupine KD Group. Podjetje v prihodnosti, ko bo pridobilo zadosti finančnih sredstev, načrtuje gradnjo poslovno-stanovanjskega objekta s komercialnim delom. Anuša Rede iz KD Kvarta pravi, da za izvedbo od pridobitve finančnih sredstev potrebujejo dve leti in pol. Trenutno potekajo pogovori s potencialnimi investitorji, vendar pogodbe še niso podpisali.


Od palače centralnega komiteja do prodajaln

V zadnjih dobrih štiridesetih letih, potem ko je tovarna zaprla svoja vrata in ko je v stavbi nekdanje tovarne sladkarij v 70. deloval kultni lokal Šumi, je nastalo več zamisli o novem programu in podobi te lokacije. Razmišljali so o hotelu, novi Drami, univerzi, mestni upravi, v času nekdanje Jugoslavije tudi o palači Centralnega komiteja Zveze komunistov Slovenije. A ostalo je le pri zamislih.

Obdržal pa se je en od poznejših idejnih projektov, čeprav se je tudi ta skozi leta in spopadanje z novimi družbenimi in gospodarskimi okoliščinami spremenil.

 


Nadaljevanje članka si lahko preberete na tej povezavi
Članek je bil na spletnem portalu PlanetSiol.net objavljen v soboto, 3. oktobra 2015.


 

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: