Povabilo na ogled dveh gostujočih razstav

Image EXIF Data

  • Date Taken: 01 Oct 2015, 13:19:11
  • Camera: Canon EOS 1100D
  • Focal Length: 18
  • Aperture: f/3.5
  • ISO: 800
  • Shutter Speed: 1/30 second

Na deževen jesenski dan vas vljudno vabimo, da si ogledate dve muzejski razstavi našega oddelka, ki trenutno gostujeta po Sloveniji.Vabimo vas v Galerijo Stolp na Blejskem gradu, kjer je od 2. oktobra do 2. novembra na ogled razstava fotografij Postojnske jame češkega fotografa Rudolfa Brunerja Dvořáka. Razstavo sta pripravila Muzej novejše zgodovine Slovenije in Notranjski muzej Postojna.

Rudolf Bruner Dvořák se je v zgodovino fotografije zapisal kot uradni fotograf prestolonaslednika Franca Ferdinanda, kot eden najpomembnejših čeških fotografov zgodnjega 20. stoletja in kot oče češke reportažne fotografije. Poleg najznamenitejših kapniških oblik, čudovitih jamskih dvoran in tehničnih pridobitev, je v Postojnski jami 10. avgusta 1909 fotografiral obisk Maksimiljana Evgena, komajda 14-letnega brata bodočega avstrijskega cesarja Karla I., in njune matere Marije Jožefe Saške s spremstvom.

Razstava Fotografije večne teme, češkega mojstra fotografije Rudolfa Brunerja Dvořáka, je na ogled vsak dan od 8. do 20. ure.V prostorih Fakultete za šport v Ljubljani pa je na ogled še fotografska razstava Himalajski vodja Aleš Kunaver avtoric Jožice Šparovec in Dušice Kunaver, ki jo je v letu 2014 pripravil Muzej novejše zgodovine Slovenije ob 30. obletnici tragične smrti Aleša Kunaverja, znanega alpinista, karizmatičnega vodje šestih jugoslovanskih odprav v Himalajo in Hindukuš, snemalca prvih slovenskih himalajskih filmov, gorskega reševalca, konstruktorja, pisca in predavatelja.

Razstava je posvečena predvsem Alešu Kunaverju in jugoslovanskim odpravam v letih 1960–1984 in poudarja Kunaverjeve zasluge, da je v pionirskem obdobju slovenskega himalajizma kot vodja odprav naše alpiniste popeljal v sam svetovni vrh. Fotografije na razstavi so izbrane predvsem iz zbirke barvnih diapozitivov Aleša Kunaverja iz obdobja med leti 1959 in 1984, ki jih je Muzeju novejše zgodovine Slovenije podarila družina Kunaver.

Razstava Himalajski vodja Aleš Kunaver je na ogled vse do 31. 1. 2016.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: