Praznična okrasitev Ljubljane

Vsako leto nas s prihodom hladnih dni po vseh večjih in manjših mestih razveseljujejo praznične okrasitve in osvetlitve. Ponekod mimoidočim rdečeličnežem misli od mraza odvrnejo takšne in drugačne lučke, spet drugod stoji za tem prava umetniška domislica.

Prebrskali smo zaklade naše fototeke in našli fotografijo Srđana Živulovića, ki je ujel okraševanje Ljubljane iz decembra leta 1986. K tej smo s pomočjo Turizma Ljubljane, s katerimi skupaj pripravljamo serijo objav nekoč in danes, pridali letošnje okraševanje in prišli do zanimivega preskoka med 1986 in 2015.

Ljubljana ima že nekaj let prav posebno okrasitev, ki se iz leta v leto razvija in nadgrajuje po svoji tematski zasnovi – vesolju, za njo se skriva fascinantna zgodba o umetniškem navdihu. V letu 1986 pa je Marija Benčina takole zapisala in k okraševanju pozvala predele Ljubljane za časnik Nova skupnost (Ljubljana): »V okviru mesta Ljubljane bo letos bogata okrasitev in osvetlitev ulic, še posebej tam, kjer bo sprevod dedka Mraza. Zaželeno je, da bi tudi v naši občini primemo novoletno okrasili izložbe, stavbe, predvsem pa prostore, kjer bodo organizirana praznovanja za najmlajše.« (letnik 27, št. 17, str. 4).

Ljubljana bo letos zasijala v praznični osvetlitvi že 27. novembra, ko se bodo prižale luči praznične osvetlitve, odprla pa se bosta tudi praznični sejem na Bregu ter na Pogačarjevem trgu.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: