SLOVENSKA CESTA nekoč in danes (1937 – 2015)

 

Slovenska cesta si je do leta 1991 skupaj z Dunajsko delila isto ime – Titova cesta (do 1952 Tyrševa cesta, še prej Dunajska). Po njej je švigal tramvaj, najprej po enojni, kasneje po dvojni progi, ki je pred Pošto zavila na Čopovo ulico, leta 1931 pa je en krak peljal tudi proti Viču. Fotografija iz leta 1937 je iz fonda časopisa Slovenec, ki ga hranimo v muzeju.

Slovenska cesta pa ni bila deležna zgolj preimenovanj, ampak tudi drugačnih sprememb. Sploh v zadnjem času je doživela več prenov z namenom izboljšanja kakovosti življenja in oblikovanja mesta, prijaznega vsem. V letu 2015 so prednost na delu prenovljene Slovenske ceste dobili pešci in kolesarji. Zaradi tega poskusno velja nova prometna ureditev, ki hitrost omejuje na 30 km/h, po njej pa lahko vozijo le nekateri mestni avtobusi in vozila s posebnimi dovolilnicami za Slovensko cesto. Kako Slovenska zgleda danes, so ujeli na Turizmu Ljubljana, s katerimi skupaj pripravljamo serijo objav nekoč in danes.

Ob Slovenski cesti je zraslo kar nekaj prepoznavnih stavb Ljubljane, od Pošte Slovenije in Nebotičnika, do Name in stavbe Banke Slovenije. Mednje sodi tudi hotel Slon s svojo dolgoletno tradicijo. Na fotografiji lahko vidimo staro stavbo hotela iz leta 1937, ko so ravno pričeli postavljati gradbeni oder za novo stavbo hotela. Lastnik Anton Koritnik je gradnjo zaupal arhitektu Stanislavu Rohrmanu, ki jo je zaznamoval s sodobnejšo in nam najbolj razpoznavno obliko. Danes sveže prenovljeni hotel je del hotelske verige BEST WESTERN.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: