VRATA V LASTNO DRŽAVO ODPRTA!

NB82_9: Glasovanje o zakonu o plebiscitu v slovenski skupščini, 6.12.1990. Foto: Nace Bizilj, hrani: MNZS.

Na Miklavževo pred četrt stoletja (6.12.1990) so delegati vseh treh zborov slovenske skupščine sprejeli zakon o plebiscitu o samostojnosti in neodvisnosti Republike Slovenije.

Nihče od delegatov ni glasoval proti zakonu, 203 so ga podprli, le štirje so se vzdržali. Besedilo zakona je predvidevalo, da bo odločitev, da Slovenija postane samostojna država, sprejeta, če se bo zanjo na plebiscitu izrekla ne zgolj večina vseh udeležencev plebiscita, pač pa večina vseh glasovalnih upravičencev. Izčrpna razprava o pomenu plebiscita in o visokem kriteriju za njegov pozitiven izid je bila sklenjena z enotnostjo delegatov, ki so odprli vrata v lastno državo in določili, da se o samostojnosti na plebiscitu izkaže volja slovenskega naroda.

Lojze Peterle, predsednik slovenske vlade, je dejal: »Danes dokazujemo nekaj temeljne in nujne politične zrelosti, ki je za takšen projekt, kot je osamosvajanje naroda, republike, lahko samo samoumeven. Naj po tem dnevu sledijo novi, zreli koraki. Vlada bo na tej poti odgovorno prispevala svoj delež. Nadaljujemo torej svoje delo za samostojno in demokratično Slovenijo.«

Slovenska skupščina je objavila razglas slovenskim volivcem, naj se udeležijo glasovanja na plebiscitu, ki bo v nedeljo, 23. decembra 1990. Začel se je angažma za plebiscitno zmago. Pričakovanje vélikega dne pred božično-novoletnimi prazniki je v zimskih decembrskih dneh grelo slovenski narod.

Pripravila: Irena Uršič

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: