Fotografski fond Boža Štajerja

10. decembra 2015 bo minilo 105 let od rojstva pomembnega mojstra fotografije, fotografa Boža Štajerja (10.12.1910 – 26.5.1967)

Laskavi naziv, si je Božo Štajer pridobil že leta 1949, ko je bil na podlagi predloženih del sprejet v Društvo za dekorativno umetnost, kot mojster umetniške fotografije. Leta 1950 je s svojim fotografskim delom, ki ga je naslovil “GAMINE” (umetniška fotografija svoje hčere Jane), že uspešno razstavljal v Londonu. Avtorje razstave je navdušil s postavitvijo in osvetlitvijo otroškega motiva, v katerem se je odsevalo celotno fotografovo znanje.

Božo Štajer se je posvečal domala vsem smereh fotografije. V njegovem ohranjenem opusu tako zasledimo dokumentarne in fotoreporterske posnetke, studijske posnetke portretov, umetniški del in muzealij. Številni so posnetki modne in reklamne fotografije za najrazličnejša podjetja ter filmska in scenska fotografija, v zlatih letih slovenske filmske industrije. V njegovi zapuščini resda prevladujejo črno-beli posnetki, a tudi barvna fotografija, mu ni ostala tuja in se je z njo ukvarjal že od samega začetka. Prepletenost njegovega življenja s fotografijo še najbolj nazorno prikazujejo fotografski posnetki njegove družine. Za svojo “muzo”, si je izbral hči Jano, ki jo preko ohranjenih posnetkov lahko spremljamo skozi celotno otroštvo.

Ohranjena fotografska zapuščina, ki je od leta 2012 našla prostor v našem muzeju, je s širino fotografovega delovanja fotodokumentarnemu oddelku Muzeja dodala povsem novo dimenzijo. Nemalokrat se naše delo za trenutek zaustavi in pustimo si, da nam ujeta lepota in popolnost fotografije napolni baterije za ta in še kašen naslednji dan.

Nekaj ujetih lepot smo pripravili tudi za vas. Predvsem pa vas vabimo, da si več o fotografovem zares bogatem opusu preberite v novem zavihku FOTOGRAFSKI FOND BOŽA ŠTAJERJA.

Preostane zgolj še zahvala svojcem za izkazano zaupanje.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: