Morda poznate vi? (4)

Pri digitalizaciji različnega fotografskega gradiva, ki se hrani v naši negoteki včasih naletimo tudi na posnetke brez vsakršnih podatkov.
Tokrat nam je pod roke prišel sklop šestih zanimivih posnetkov. Veseli bomo, če bo kdo prepoznal kraj, ki je praznično, slovesno okrašen? Še bolje če bi morda kdo vedel, za kakšen dogodek se je pripravljalo v vasi?

Vsi ki bi z nami radi delili informacije oz. bi nam o priloženih fotografijah radi pomagali razjasniti kakšen podatek vljudno prosimo, da nam svoja sporočila pustite v spodnjem prostoru za komentarje. Seveda pa nam lahko pišete tudi na elektronski naslov: Andreja Bajželj.

6 Comments on “Morda poznate vi? (4)

 1. Na prvi fotografiji je Vipava in grad nad njo. Stavba je današnja vojašnica. Predzadnja slika je iz Ajdovščine – Vipavska cesta 3 (gospod pred stavbo). Gre za staro italijansko vojašnico. Do izgradnje nove upravne stavbe (2008) je bil v njej dolgo let sedež Primorja d.d. iz Ajdovščine.

  • Najlepša hvala,
   preko e-maila se nam je prav tako oglasila ga. Tjaša Vrhovnik in še številni drugi, ki ravno tako potrjujejo, da gre za Vipavo – stavbo današnje vojašnice Janka Premrla Vojka. Podatek za predzadnjo fotografijo (iz Ajdovščine) nam je nov. Tako, da najlepša hvala.

 2. Na prvi fotografiji je Vipava in sicer del vojašnice (danes stavba vojaške ambulante) in pogled na Zgornji grad nad Vipavo. Slikano je iz glavne ceste (regionalna cesta).
  Fotografije drevoreda se nikakor ne skladajo z okolico Vipavske doline, tako da sklepam da bi bil lahko to drevored v Logatcu. TUdi po debelini dreves (vipavski drevored je bil posajen v času Mussolinija in bi bila drevesa na teh fotografijah stara maksimalno 20 let).
  Za predzadnjo fotografijo sem se tudi jaz veliko časa ubadala, kaj bi lahko bila – vendar po zgoraj napisanem bi res lahko bila ta stavba iz Ajdovščine. Ker vipavska vojašnica nikakor ne more biti.
  Ob kakšnem dogodku pa so bile posnete? Glede na razmere v naravi – drevesa brez listov, po vrhovih gora je vidnega malo snega, ljudje so toplo oblečeni – se gre za dogodek v zimskem času.

  Lep pozdrav
  Jana Kete

  • Očitno prejšnjega komentarja ni bilo. S temi “slavoloki” so ljudje kazali pripadnost Jugoslaviji v času ko se je zavezniška komisija odločala o določitvi meji med Italijo in Jugoslavijo. Enako velja za napise na objektih. Ker je bila priključitev primorske 15. septembra 1947 gre verjetno za jesen leta 45 ali 46.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: