Na pragu leta 1984 – 2016

Konec leta 1983 so po vsej Sloveniji pričakovali z dobrimi željami za novo leto, okrašenimi mesti in bogatimi dogajanji. Na fotografiji je okrašen Prešernov trg v Ljubljani, 30. decembra 1983 izpod objektiva Dragana Arriglerja, ob bok pa mu postavljamo fotografijo Turizma Ljubljane, ki skrbi za sodobno primerjavo starim utrinkom mesta.

V decembru 1983 so se ljubljanski časopisi razpisali z napotki, kako se ravna v primeru snega, strani so bile polne lepih voščil in želja funkcionarjev ter podjetij, obenem pa so polnili strani z bogatimi športnimi in kulturnimi programi.

Za novo leto so pripravili pester program tudi za najmlajše Ljubljančane, s takrat že tradicionalnim sprevodom dedka Mraza, ki se je s spremljevalci podal po ulicah mestnega središča (Dogovori, 1983, letnik 11, številka 15). Na novoletni filmski ho-ruk so vabile tudi kinodvorane, kamor je prav tako prišel dedek Mraz, zraven tega pa so za otroke v Kinu Mojca vrteli filme: Zvezdica Zaspanka, Zlati čeveljci, Tom, Jerry, Racman in Pluto, Pasja družina. Odrasle so v Kinu Šiška razveselili s Shaolinovimi bojevniki, Boksarjem za denar in Surovimi udarci (Javna tribuna, 1983, letnik 23, številka 240).

Med tem ko se je vse pripravljalo na pričakovanje novega leta 1984, so starši svoje otroke lahko za zimske počitnice vpisali na tečaje smučanja, ali na plavanje in drsanje. Obetali so se tudi literarni kvizi, uganke in pogovori za otroke, slikarstvo, ritmično-gibalne vzgoja, lutkarstvo, igralne urice, organizirana dnevna varstva in še več. Prvič v tem letu so uvajali tudi počitniški program v tujih jezikih (Naša skupnost, 1983, letnik 24, številka 22).

Ob koncu leta 2015 Ljubljano krasi ena najbolj izvirnih božičnih okrasitev na temo vesolja. Ta se vsako leto razvija v nove smeri in je delo domačega umetnika Zmaga Modica. Ljubljanski grad ob večerih spominja na pravljično prizorišče, v čudovitih barvah pa so zaživeli tudi trgi in stavbe. Praznični sejem v zgodovinskem mestnem jedru spremljajo številne brezplačne prireditve za odrasle in otroke, zato je tam središče družabnega dogajanja. Tudi decembrskih obiskovalcev Ljubljane je vsako leto več in za njih so pripravljena posebna vodstva po okrašeni Ljubljani in praznične vožnje z ladjicami po Ljubljanici. Dogajanje bo doseglo vrhunec na silvestrovo z zabavami na vseh osrednjih trgih in z ognjemetom.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: