88,5 % »ZA« IN KNEŽJI KAMEN

23. decembra 1990 se je na plebiscitu pisala volja naroda. Slovenke in Slovenci, volilni upravičenci Republike Slovenije so odhajali na volišča, da bi odgovorili na vprašanje »Ali naj Republika Slovenija postane samostojna in neodvisna država?«

Vseh volišč je bilo 4.174, organizirani so bili »leteči volilni odbori«, ki so starejšim in onemoglim omogočali glasovanje doma. Po osmem členu zakona o plebiscitu so po pošti lahko glasovali le oskrbovanci domov za starejše občane, ki niso imeli stalnega bivališča v domu. Tisti, ki so bili na služenju vojaškega roka, na vojaških vajah ali na delu v tujini, so lahko podali izjavo, do glasovanja po pošti pa po zakonu niso bili upravičeni. Kljub želji, da bi glasovanje omogočili čim širšemu krogu ljudi, do spremembe zakona ni prišlo, saj upravni organi za notranje zadeve niso razpolagali z natančnimi naslovi in imeni volilnih upravičencev v tujini, ker le-ti niso bili dolžni sporočati spremembe prebivališča. Vseh volilnih upravičencev je bilo 1.499.294, v skladu z zakonom pa se je za ugotavljanje izida upoštevalo število 1.457.020 volilnih upravičencev.

France Kastelic je predsednike in člane volilnih komisij vabil naj z vso resnostjo in dostojanstvom ter s ponosom opravijo svoje delo za suvereno republiko Slovenijo, ter predlagal, da se na plebiscitni dan odpovedo honorarju v korist Slovenije, da bi bila to njihova »prva drobtinica za samostojnost«. Potek plebiscita je bil pod drobnogledom domačih in tujih opazovalcev označen kot demokratičen in v skladu z zakonom. Kot izkazujejo fotografije so bila volišča ponekod še v znamenju zastave s peterokrako zvezdo in Titovo sliko, drugod pa so vezi s preteklo državo pretrgali in simbole odstranili.

Že dopoldanska volilna udeležba je bila izjemna, številčno manjša volišča so marsikje že dopoldne zaprli. Rezultat plebiscita, ki se ga je udeležilo 93,2 % volilnih upravičencev, je bil fantastičen. »ZA« je glasovalo 1.289.369 ali 88,5 % željnih samostojne in neodvisne države Slovenije. Enotna volja naroda je kronala najvišjo politično enotnost, ki smo jo bili deležni prav decembra 1990.

Prvi neuradni izid plebiscita so najvidnejši predstavniki slovenske politike in strank ob prisotnosti nadškofa dr. Alojzija Šuštarja in več kot dvestotih domačih in tujih novinarjev pričakali v Cankarjevem domu. Razlegalo se je petje Zdravljice, zunanji minister dr. Dimitrij Rupel je presenetil z osnutkom slovenskega potnega lista, koroški Slovenci pa s svojevrstno čestitko – 55 kg težko repliko knežjega kamna. Pod Poncami pa so slovenski skakalci prav na plebiscitni dan prvič poleteli z Elanovimi smučmi z napisom »Slovenija«. Slovenija je slavila pozno v noč.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: