»Veseli december«

Predbožično razpoloženje je bilo čutiti tudi pred petindvajsetimi leti. Tako je 14.12. 1990 odprla vrata druga zaporedna razstava slovenskih družinskih jaslic v prostorih Kmečkega glasa na Celovški 43 v Ljubljani. Svečani govor ob otvoritvi je imel ljubljanski nadškof dr. Alojzij Šuštar in vsem zaželel vesele in srečne praznike.

Za njim je govoril tudi član predsedstva Slovenije Ivan Oman, ki je poudaril mir kot poglavitno sporočilo božiča in ga je vsem tudi zaželel v letu 1991.

Ob otvoritvi razstave jaslic se je v atriju Kmečkega glasa odprl tudi božični sejem s prodajnimi stojnicami, kjer so prodajali novoletna darila, okraske in svetila za jelke ter okrasitev domov, izdelke domače kmečke obrti, zdravilna zelišča, gospodinjske pripomočke, čipke, ročne pletenine pa tudi domač kruh, pecivo, sladice, medico, bohinjski sir in domača vina. Na voljo je bila tudi pestra izbira igrač in otroške literature. Razstavo in sejem je spremljal tudi vsakodnevni kulturno zabavni program in obisk Božička oziroma Dedka Mraza.

Bogat praznični program pa so pripravili tudi na Gospodarskem razstavišču skupaj s Pionirskim domom – Centrom za kulturo mladih. Tako so pod naslovom Veseli december potekale številne lutkovne predstave, vrteli so se številni slovenski in tuji mladinski filmi, nastopale so glasbene skupine, mažoretke, vrstile so se modne revije, nastopil pa je celo plesoči Božiček. Ob vsem tem pa je potekal seveda tudi sejem na katerem je razstavljalo več kot 270 razstavljavcev. Za otroke je bilo organizirano tudi varstvo do dveh ur, ki ga je obiskal tudi Dedek Mraz, medtem ko so se straši sprehodili skozi sejem.

Očitno pa so se na veseli december dobro pripravili tudi gostinci, saj lahko v Neodvisnem Dnevniku preberemo, da so bila za njih, trgovce in lastnike butikov organizirana posebna predavanja o božiču, božični ponudbi in božični dekoraciji, ki so potekala od 11.12.1990 do 13.12.1990 na Ljubljanskem gradu.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: