»Pust krivih ust«

Tradicionalno pustno preganjanje zime se je odvilo tudi pred petindvajsetimi leti. V Ljubljani so začeli že kurenti na debeli četrtek pred Ljubljanskim magistratom. Očitno jim naloga ni najbolje uspela, saj je v noči iz petka na pustno soboto 9. 2. 1991 zapadla večja količina snega, tako da je sobotna pustna povorka morala opraviti dvojno delo.

Povorka se je začela z rojstvom zmaja, simbolom mesta Ljubljane – kje drugje kot pa na Zmajskem mostu – in nadaljevala svojo pot v center mesta.

Da pa pustno rajanje ni kar tako, pričajo tudi priprave, ki so zanj potrebne. Neodvisni Dnevnik poudarja, da je potrebno za kostume, sploh takšne bolj dodelane in domišljene, poskrbeti dovolj zgodaj. V tedanjem prispevku lahko preberemo tudi, da je bila izbira pustnih mask v trgovinah tedaj skromna, nekateri kostumi pa so bili kljub visoki ceni nedomiselni in površno izdelani. Članek torej za nakupe priporoča ljubljansko Namo kot trgovino, ki je dobro založena s pustnimi kostumi – slednje so naredili invalidi iz Murske sobote. Dalje pa je bil z bleščicami, barvami in trakovi najbolje založen bližnji Maximarket.

Za bolj domišljijsko zahtevne maske pa je bila najboljša opcija izdelava kostuma po naročilu pri šivilji. Nekatere izmed njih so v pustnem času ponujale tudi finančno precej privlačno ponudbo v smislu »staro za novo« s katero si lahko zamenjal star kostum ob manjšem doplačilu za novega.

MC9102_44

Rojstvo zmaja na Zmajskem mostu na pustno soboto 1991. Foto: Marjan Ciglič

V Neodvisnem Dnevniku pa lahko zasledimo tudi članek o pustovanjih po svetu, kjer pa je pisec ugotovil, da je bil leta 1991 »pust bolj krivih ust,« saj pustovanja po svetu niso bila tako sproščena kot po navadi. Avtor ugotavlja, da je bilo to predvsem zaradi gospodarske krize, varčevanja in napetosti na Bližnjem vzhodu (zalivska vojna).

Pustno dogajanje v Ljubljani je v svoj objektiv ujel Marjan Ciglič

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: