»Naša država postaja eno resnih žarišč v Evropi in v svetu«

Image EXIF Data

  • Date Taken: 01 Jan 1970, 00:00:00
  • Camera: COACH
  • Focal Length: 0
  • Aperture: f/0
  • ISO: 0
  • Shutter Speed: 1/11 second

Na 21. zasedanju Svetovnega gospodarskega foruma, ki se je začel 31. januarja 1991 in nadaljeval prve februarske dni v švicarskem zimsko-športnem središču Davos, so bili svetovni politični in gospodarski vrhovi uperjeni v Zalivsko vojno, na Sovjetsko zvezo in posebej tudi na Jugoslavijo.

Foruma se je prvič udeležil nekdanji predsednik predsedstva, tedanji član predsedstva SFRJ dr. Janez Drnovšek. Pogovarjal se je s predstavniki švicarske vlade, avstrijskim finančnim ministrom, predstavnikom nemške centralne banke, predsednikom švicarske centralne banke, italijanskim ministrom za zunanje zadeve De Michelisom, nemškim zunanjim ministrom Genscherjem, generalnim sekretarjem OECD, ciprskim predsednikom in s podpredsednikom Evropske ekonomske skupnosti Brittnom.

Seznanil jih je s položajem v Jugoslaviji, s problemi med posameznimi republikami ter med republikami in zvezo in opozoril, da so za jugoslovansko predsedstvo sprejemljive vse opcije prihodnjih odnosov, vendar pa mora dogajanje potekati na miren način. Kot je dr. Drnovšek v svojih spominih zapisal, je bil to že čas, ko je bila možnost, da bi se Jugoslavija preoblikovala v demokratično, moderno, tržno državo z evropsko perspektivo, neverjetna. Ob odhodu s foruma je sporočil, da je bilo zanimanje tujih državnikov o razmerah v Jugoslaviji veliko, »saj postaja naša država eno resnih žarišč v Evropi in svetu.« Dr. Drnovška je v Davos spremljal Dnevnikov fotoreporter Nace Bizilj.

In še ščepec kulture: na predvečer današnjega dne pred petindvajsetimi leti so Prešernovo nagrado prejeli skladatelj Jakob Jež, slikar Zoran Mušič in (posthumno) pisatelj Marjan Rožanc.

 

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: