Slovenija izstopi iz pravnega reda SFRJ

My beautiful picture

Predsednik in podpredsednik Zveznega Izvršnega sveta SFRJ Ante Marković in Živko Pregl. Januar, 1991. Foto: Nace Bizilj.

20.februarja 1991 je 173 delegatov vseh zborov slovenske skupščine (nasprotoval je eden, dva sta se vzdržala) podprlo Resolucijo o predlogu za sporazumno razdružitev Socialistične federativne republike Jugoslavije. S tem se je začel postopek za razdružitev SFRJ na dve ali več suverenih in neodvisnih republik, ki bi jo republike izvedle postopno, sporazumno in v razumnem roku. Sprejet je bil tudi poseben sklep o sestavi delegacije za pogajanja o predlogu za sporazumno razdružitev SFRJ, v katero so bili imenovani trije predsedniki: Milan Kučan, dr. France Bučar in Lojze Peterle. Slovenija je izstopila iz pravnega reda SFRJ s tem, ko je skupščina sprejela amandma k ustavi, ki je omogočil prenos pravic, prenesenih na organe SFRJ, nazaj na Republiko Slovenijo, in razveljavil določbe, ki so urejale položaj Republike Slovenije v SFRJ. Dva dni pred sprejemom resolucije so se Lojze Peterle, dr. France Bučar in Ivan Oman (član republiškega predsedstva) sestali s predsednikom Zveznega Izvršnega sveta Antejem Markovićem. Pogovarjali so se, kako zagotoviti vsaj minimum pravnega in gospodarskega reda v Jugoslaviji do takrat, ko bi bil dosežen nov dogovor ter soglašali, da mora biti razplet jugoslovanske krize miren, brez nasilnih posegov in civilizacijski.

My beautiful picture

Predsednik Izvršnega sveta R Slovenije in Lojze Peterle in predsednik Zveznega izvršnega sveta Ante Marković. Januar, 1991. Foto: Nace Bizilj.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: