»Bronasta Ljubljana«

Bronasti model mesta Ljubljane, ki  stoji na Prešernovem trgu, je bil postavljen 9.1.1991. Da pa bo to ostala njegova stalna lokacija pa takrat niti slučajno še ni bilo odločeno. Maketo so napravili v Ljubljanskem urbanističnem zavodu in jo ob svoji 30-letnici podarili Ljubljančanom. Postavitev na Prešernovem trgu je bila mišljena samo kot začasna rešitev za en mesec in v tem času naj bi se na občini odločili če se strinjajo s stalno postavitvijo na tej lokaciji. Preizkusile naj bi se tudi druge lokacije, kot sta Mestni trg in park Zvezda.  Možnost pa je bila dana tudi Ljubljančanom da povedo svoje mnenje, saj je bila pripravljena knjiga pripomb, ki je bila na voljo v bližnji trgovini Manon.

Ta »poskusni« mesec postavitve je spremljala tudi redna pokritost s članki v Neodvisnem Dnevniku in anketami med obiskovalci, ki so maketo izredno dobro sprejeli in v anketi izrazili željo da bi maketa na tem mestu ostala tudi vnaprej. Vendar pa članki izražajo tudi precejšnjo zaskrbljenost zaradi posega v celoto Prešernovega trga, saj naj bi šlo za izredno občutljiv prostor za kakršnekoli dodatke ali spremembe.

Je pa maketa navdušila sprehajalce, ki so si z navdušenjem ogledali Ljubljansko mestno jedro tudi iz drugih zornih kotov, pri tem jih je ujel v svoj objektiv Marjan Ciglič.

Njihovo navdušenje in sprejemanje njene lokacije pa sta zagotovila, da lahko na istem mestu kot pred petindvajsetemi leti Ljubljano iz ptičje perspektive občudujemo še dandanes.

MC9101_30

Obiskovalci ob bronasti maketi Ljubljane na Prešernovem trgu. Januar 1991. Foto: Marjan Ciglič

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: