»Paviljon je padel«

Delavci so se 5. marca leta 1991 na Cesti dveh cesarjev  lotili precej zahtevnega opravila – prestavljanja tam stoječega cesarskega paviljona. Znameniti paviljon je bil zgrajen leta 1820 v spomin na srečanje med ruskim in avstrijskim cesarjem. Z ohranjanjem spomenika, zgrajenega v empirskem slogu, so se spopadali že leta 1986, ko je bil v precej slabem stanju in ko so tudi prvič zagotovili sredstva za sanacijo in prezentacijo objekta (takrat so tudi začeli akcijo za izselitev nasilno vseljene stranke).

Kljub temu je paviljon do leta 1991 že močno najedala vlaga, zato ga je bilo potrebno premakniti nedaleč stran na betonski podstavek in tako zagotoviti primerno stabilno podlago in izolacijo. Okrog paviljona so postavili železno konstrukcijsko kletko, pri tleh paviljon spodrezali in ga z dvema dvigaloma dvignili ter ga nameravali prestaviti na nove temelje. Ko pa se je dvignjen paviljon v zraku umiril, je prišlo do nesreče.

Na enem od dvigal se je polomila »sveča na roki« in paviljon je padel na tla. Upravljalec dvigala je k sreči pravočasno odskočil in se tako izognil poškodbi, saj se je ob padcu razbilo tudi steklo dvigala. Tako k sreči ni bil poškodovan nihče, samo na paviljonu je, tako kot je razvidno iz fotografij, nastala manjša škoda.

Celotnemu postopku je prisostvoval in ga ujel v svoj fotografski aparat Nace Bizilj.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: