Poroka, kot je Ljubljana še nikoli ni videla

Ljubljanski Dnevnik se je 9. marca 1966 šibil v superlativih pri objavi novice o kmečki ohceti, ki se je odvila po ljubljanskih ulicah prejšnji dan. »Ljubljana je bila redko tako razpoložena! Poroka, kot je Ljubljana še nikoli ni videla.« Poročanje pa vendar ni bilo tako pretirano, saj si je sam dogodek ogledalo več kot 50.000 ljudi, spremljalo pa več kot 50 novinarjev, vsaj tako je poročal Dnevnik. Tudi časopis Delo ni varčeval s presežniki in na ljubljanskih ulicah naštel kar 60.000 ljudi. Ko toliko ljudi želi mladoporočencema srečo, ko tri godbe godejo tako lepo, da še največjega zaspaneta zasrbe pete, ko si lahko ogledaš šestdeset svatov v narodnih nošah – ali je že kdo slišal za večjo ohcet? se je še spraševal novinar Dela.

Poroka je bila napovedana za 12. uro, toda Ljubljančani so nestrpno pričakovali ženina in nevesto že dve uri pred tem: okrog hotela Lev, Gospodarskega razstavišča in hotela Slon. V Levu je bil namreč dom obeh nevest, na Gospodarskem razstavišču pa obeh ženinov, medtem ko je bila pri Slonu postavljena šranga, pred katero se je moral kasneje ustaviti dolgi sprevod svatov v narodnih  nošah.

Dva tedna prej, torej 18. februarja pred petdesetim leti, je Ljubljanski Dnevnik (LD) prvič objavil »iskalno akcijo«, v kateri so k prijavi pozivali pare, ki bi želeli imeti ohcet po starih slovenskih šegah in običajih. Organizatorji te zanimive turistične prireditve so bila ljubljanska gostinska podjetja (hoteli Lev, Slon, Union, Turist, gostinsko podjetje Šetica) ter Kompas in Slovenija vino. Poroka je bila organizirana na Dan žena, 8. marca 1966 v času svetovnega prvenstva v hokeju, ki je v Tivoliju potekalo med 3. in 13. marcem 1966.

S privlačno gesto so želeli poživiti zanimanje predvsem v tujini, kajti »že tako in tako pogrešamo močnejšo propagando«. (LD, 18.2.1966) Ljubjanski Dnevnik je 2. marca med 32 prijavljenimi izbral Fani Kozinc in Janeza Potočnika, švedski časnik Expressen pa izmed tristotih Evert Jakobs in Berita Jakobssona; para, ki sta imela le eno obvezo: da sta priča drug drugemu.

Prireditelji so organizirali slovesen sprevod po ljubljanskih ulicah od Gospodarskega razstavišča do Magistrata in nazaj. Mladoporočenca sta imela brezplačno dvourno slavnostno pojedino na Gospodarskem razstavišču in prenočitev v najuglednejšem slovenskem hotelu Lev – za prvo poročno noč. (LD, 25.2.1966)

Po poročnem dnevu sta se para odpravila na tridneven oddih v Portorož, potem pa sta se družila še vse do 13. marca, ko sta Berit in Evert polna spominov odletela proti domu z obljubo, da se s slovenskim parom kaj kmalu spet srečajo – tokrat na Švedskem.

 

O prvi kmečki poroki preberite še zanimiv članek novinarke Žive Rokavec na priloženi povezavi. Objavljeno v časopisu Dnevnik, 9. marca 2016.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: