Zima, ki oteplje z repom

»Ljubljana – 9. marec 1976 – Skoraj po vsej Sloveniji sneži že več kot poldrugi dan. Tako je danes pozno zvečer v Ljubljani zapadlo skoraj tri četrt metra snega, vendar se je sneg začel posedati, tako da smo ga okoli 23. ure namerili dobrih 60 cm.« (Delo, 1976)


Sneženje ni prenehalo niti ponoči in v Ljubljani je čez noč zapadlo še dodatnih 35 cm snega. V ljubljanskem mestnem prometu je nastalo izredno stanje. Viator vektor je v ljubljanski promet vključil vseh svojih 165 vozil, sicer kar 20 odstotkov več kot običajno. V stalnem obratovanju pa so bili tudi vsi taksisti Viatorja. Opozorilo Viatorjeve centrale taksistom se je tako glasilo: »Vsako stranko , ki kliče, najprej vprašajte, če je ˝njihova˝ ulica splužena. Ponoči in dopoldne je namreč sedem rumenih taksijev ostalo v snegu.« (Delo, 1976)

MC7603_017

MC7603: Zimske razmere v Ljubljani. Foto: Marjan Ciglič, hrani: MNZS.

 

Snežilo pa je tudi drugod po Sloveniji. Tako so npr. v Portorožu namerili od 15 do 20 cm, v Zasavju do 60 cm, na širšem celjskem nekako 40 cm ter v Kočevju med 80 in 100 cm snega. Nov sneg pa je presenetil tudi murskosoboško cestno podjetje, ki je že razstavilo snežne pluge in so 30 cm debelo snežno odejo začeli odstranjevati z zamudo.
Tako obilno sneženje, v marčevskih dneh, je bilo nenavadno že tudi leta 1976. A v vsej tej zmedi so dopisniki Dela zaključili, »…da je bil dopoldan prav idiličen: po mestnih ulicah, sicer prenapolnjenih z avtomobili, so se vozili v glavnem le avtobusi in dostavni avtomobili. Latniki osebnih avtomobilov pa so danes hočeš – nočeš ugotovili, da je mogoče živeti tudi brez avtomobila.« (Delo, 1976).

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: