34. SVETOVNO PRVENSTVO SKUPINE B V HOKEJU NA LEDU.

Image EXIF Data

  • Date Taken: 01 Jan 1970, 00:00:00
  • Camera:
  • Focal Length: 0
  • Aperture: f/0
  • ISO: 0
  • Shutter Speed: 1/inf second

Od 28. marca do 8. aprila 1991 je v Ljubljani in Jesenicah potekalo 34. Svetovno prvenstvo skupine B v hokeju na ledu. V tej skupini je igrala tudi reprezentanca Jugoslavije, za katero je javnost upala, da se ji bo uspelo prebiti iz skupine B v elitno skupino A. Napredovanje je bilo omogočeno kar štirim reprezentancam, zaradi česar so mnogi tovrsten uspeh po poročanju Neodvisnega Dnevnika videli kot realno možnost.

Neodvisni Dnevnik poroča tudi o otvoritvi svetovnega prvenstva, ko je bila ob jugoslovanski zaigrana tudi slovenska himna navkljub začetnem nasprotovanju IIHF, ker le-ta ni želela vmešavanja politike na športnem dogodku.

Prvo tekmo je jugoslovanska reprezentanca odigrala 28. marca 1991 proti favoriziranim Norvežanom in proti njim tudi močno izgubila z rezultatom 1:5. Norvežani, proti katerim realno gledano nihče ni pričakoval zmage, so že v prvih desetih minutah vodili za dva gola in do konca tekme svojo prednost še povečali. Jugoslovanska reprezentanca je sicer kasneje igrala bolje, a pokazala problem, ki jih je pestil skozi celotno prvenstvo in sicer neučinkovitost ob igranju z igralcem več na ledu. Tako je častni gol za Jugoslavijo padel šele v zadnji minuti tekme, ki ga je dosegel Andrej Brodnik.

Tudi naslednja tekma proti Franciji ni bila nič boljša za jugoslovansko reprezentanco, saj so izgubili z rezultatom 4:2. Tekma je bila pravzaprav ponovno izgubljena v prvi tretjini saj so Francozi svoj prvi gol zadeli že v 38. sekundi po sodniški napaki.

Hud je bil tudi poraz proti avstrijski reprezentanci, ki je v prvih devetih minutah prerešetala jugoslovansko mrežo za kar 4:0 s končnim rezultatom 6:1 za naše severne sosede.

Jugoslavija je uspela zmagati na zadnji tekmi prvenstva proti Nizozemski s 3:1 in tako dosegla skupno šesto mesto. Za neuspeh reprezentance so igralci označili predvsem izredno slabe odnose z HZJ, saj so imeli premalo priprav in treningov za to prvenstvo, hude pa so bile tudi napake trenerja Anatolija Kostrjukova in nezanesljivost vratarja Lomovška, ki ga je šele proti koncu prvenstva trener zamenjal s Pretnarjem.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: