»OBNOVA TROMOSTOVJA«

Image EXIF Data

  • Date Taken: 01 Jan 1970, 00:00:00
  • Camera:
  • Focal Length: 0
  • Aperture: f/0
  • ISO: 0
  • Shutter Speed: 1/inf second

Pred petindvajsetemi leti je Ljubljansko Tromostovje imelo malo drugačno podobo kot smo ga danes vajeni. Potekala so namreč intenzivna obnovitvena dela, tako na Tromostovju kot na Čevljarskem mostu. V glavnem je šlo za zamenjavo že močno dotrajanih stebričkov. Padla je odločitev da je boljše zamenjati vse stebričke, ne pa samo tiste, ki so tega potrebni. Dotrajanih stebričkov je bilo namreč dve tretjini. Razlika med originali in kopijami bi tako bila prevelika če bi zamenjali samo dotrajane stebričke. Namenoma pa je ostalo nekaj originalnih stebričkov v spodnji galeriji Tromostovja za primerjavo.

Nad prenovo je budno bedela posebna komisija, ki je bila ustanovljena prav s tem namenom. Sestavljali so jo: dr. Peter Krečič (Arhitekturni muzej), dr. Damjan Perlovšek (SAZU), doc. Marjan Ocvirk (fakulteta za arhitekturo), inž. Franc Vardjan (Restavratorski center Slovenije) in Gojko Zupan (Ljubljanski regionalni zavod za varstvo narave in kulturne dediščine). Na javnem razpisu je bilo za izvedbo del izbrano podjetje GIVO, s katerim je mestni sekretariat za komunalno gospodarstvo, promet in zveze, sklenil pogodbo.

Tako je bilo potrebno narediti 640 novih stebričkov za Tromostovje in 158 za Čevljarski most, zamenjali so tudi 20 luči, 300 tekočih metrov novih krovnih plošč in 26 slopov, ki stebričke povezujejo. Tako naj bi bila nova ograja tudi statično trdnejša. Stari stebrički so bili shranjeni, velik del jih je prevzel Arhitekturni muzej. Dela naj bi se predvidoma končala do 15. junija.

Tromostovje brez stebričkov in z delavskimi odri je v svoj objektiv ujel Marjan Ciglič.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: