Srečanje predsednikov (predsedstev) jugoslovanskih republik na Brdu pri Kranju, 11. 4. 1991

Image EXIF Data

  • Date Taken: 01 Jan 1970, 00:00:00
  • Camera:
  • Focal Length: 0
  • Aperture: f/0
  • ISO: 0
  • Shutter Speed: 1/inf second

Slovenska skupščina je 20. februarja 1991 sprejela resolucijo o sporazumni razdružitvi (Več o tem na priloženi povezavi). Sprva se je nanjo odzval le hrvaški sabor s podobno resolucijo. Odziv nanjo in na zaostrene odnose v državi so bili tudi sestanki razširjenega predsedstva SFRJ ter v marcu in aprilu 1991.

1 -TS911548_15

1. Gostitelj, predsednik Predsedstva RS Milan Kučan sprejema predsednika Predsedstva BiH Alijo Izetbegovića, 11. 4. 1991, Brdo pri Kranju, foto: Tone Stojko.

Prvo je v organizaciji hrvaškega predsednika Franja Tuđmana, 27. marca 1991, potekalo v vili Dalmacija v Splitu, čez dober teden dni  (4. aprila) so se sestali v Beogradu, 11. aprila 1991 je republiške predsednike gostilo Brdo pri Kranju.

Srečanje se je začelo s prihodom predsednikov republik v idilično okolje gradu Brdo na Gorenjskem, nekdanjo rezidenco jugoslovanskega predsednika Josipa Broza Tita.

Bosno in Hercegovino je zastopal Alija Izetbegović, Črno Goro Momir Bulatović, Hrvaško Franjo Tuđman, Makedonijo Kiro Gligorov in Srbijo Slobodan Milošević. Sprejel jih je gostitelj, predsednik predsedstva RS Milan Kučan.

1_NOSILNA TS911549_27

2. Srečanje predsednikov (predsedstev) jugoslovanskih republik na Brdu pri Kranju, 11. 4. 1991. Foto: Tone Stojko

Srečanje je potekalo za strogo zaprtimi vrati, saj do popoldneva v javnost ni pricurljala nobena vest. Novinarski radovednosti sta nato na krajši tiskovni konferenci zadostila vodja kabineta slovenskega predsednika Kučana Marjan Šiftar in njegov svetovalec za ustavna vprašanja dr. Miha Ribarič. Sporočila sta, da srečanje poteka v delovnem vzdušju, glavna tema pogovorov je bila opcija bodoče ureditve Jugoslavije. Prva, ki sta jo zagovarjata Kučan in Tuđman, je predvidevala zvezo suverenih držav, svoj koncept državne suverenosti, zvezo suverenih republik znotraj ene države kot mednarodnega subjekta, je ob Bulatovićevi podpori predstavil tudi Milošević. Njegov predlog  za Hrvaško in Slovenijo ni bil sprejemljiv. Podprla je nista niti bosanski predsednik Izetbegović, ki je zagovarjal  nekakšno vmesno obdobje, makedonski predsednik Gligorov  pa je vztrajal pri iskanju skupnih točk. O dokončnem sprejetju dogovorjenega naj bi se odločalo na republiških referendumih. Milošević in Bulatović sta vztrajala pri nacionalnem ljudskem glasovanju,  kar so predvsem predstavniki etnično mešanih republik zavrnili.

Srečanje je slovenski minister za informiranje Stane Stanič, na kasnejši tiskovni konferenci, povzel z besedami sproščeno in v prijateljskem vzdušju. Osebje protokolarnega objekta Brdo je republiškim predsednikom pripravilo okusno kosilo. Na jedilniku ni manjkalo slovenskih  jedi. Med drugim jim je bila na voljo dimljena postrv, ričetova juha, sirovi in ajdovi štruklji, glavno jed je zastopala telečja pletenica na način »Brdo« ter svinjska pisanica v naravni omaki ter solata mimoza. Po okusnem lešnikovem poobedku, so jim postregli še s kavo. Tudi izbor vin je odražal raznovrstnost in kvaliteto slovenskih vinorodnih okolišev: od sauvignona iz  Goriških Brd, refoška koprskega okoliša do zlate radgonske penine. Predsedniki so se po kosilu sprehodili tudi po grajskem posestvu.

Povzetek celodnevnega dogajanja je bilo nato slišati na tiskovni konferenci, ki se je začela s tri in pol urno zamudo. Vzrok – odsotnost računalnika ter posledično dolgotrajno in večkratno pretipkavanje usklajevanega besedila skupnega sporočila, ki ga je pripravila strokovna komisija. Minila je brez predstavnika BiH Alije Izetbegovića, ki se je moral nujno vrniti domov.

Prvo vprašanje na tiskovni konferenci je bilo namenjeno Slobodanu Miloševiču in sicer o odsotnosti predstavnika treh milijonov Albancev, ki  živijo v Jugoslaviji. Novinarje je zanimala tudi možnost kompromisa med Srbijo in Hrvaško glede obeh predlaganih konceptov, Kučan pa je odgovarjal glede moratorija na pošiljanje nabornikov v JLA in o izjavi slovenskega obrambnega ministra Janše o nemoči vojske, da bi posredovala na slovenskih tleh.

4 - TS911549_12

5. Franjo Tuđman in Slobodan Milošević, hrvaški in srbski predsednik, sta se kmalu po srečanju na Brdu pri Kranju začela tajno sestajati in se dogovarjati o delitvi ozemlja Republike BiH, 11. 4. 1991, Brdo pri Kranju, foto: Tone Stojko.

Sklepno sporočilo je ponudilo stališča posameznih republik, ne pa o zmagovalne opcije reševanja jugoslovanske državno politične krize. Dejstvo je, da se  predsedniki niso uspeli ali zmogli dogovoriti o končni opciji bodoče državne ureditve.

Sklep srečanja je torej izvedbo referenduma do konca maja predvidel tudi za vse ostale republike, do slovenskega predloga za razdružitev naj bi se opredelile ostale republiške skupščine. Srbija in Hrvaška sta ustanovili mešano komisijo, ki bi reševala vedno bolj napete medsebojne odnose. Na srečanju je prišlo tudi do neformalne, a neuspešne Miloševičeve ponudbe Kučanu. Predlagal mu je, da se sama dogovorita o možnih rešitvah, češ da drugi tako ali tako ne vedo kaj hočejo.

 

Srečanju na Brdu sta sledili še dve, prvo se je odvijalo teden dni kasneje na Ohridu v Makedoniji. Konec meseca, 29.4. 1991, so se sestali še na Cetinju v Črni Gori. BiH predvidenega srečanja v Stojčevcu ni gostila, saj je bilo zaradi zaostrenih razmer na Hrvaškem s 7. prestavljeno na 16. maj, nazadnje pa zaradi blokade delovanja zveznega predsedstva (neizvolitev hrvaškega predstavnika Stipeta Mesića na mesto predsednika predsedstva SFRJ)  odpovedano. Dobra dva meseca kasneje je Slovenija razglasila neodvisnost.

Danes lahko o takratnih dogodkih pričata le dva nekdanja republiška predsednika, Milan Kučan in Momir Bulatović. Franjo Tuđman je  umrl leta 1999, štiri leta kasneje Alija Izetbegović. Kiro Gligorov je leta 1995 preživel atentat in se v visoki starosti poslovil leta 2012. Deset let pa mineva od smrti Slobodana Miloševića v haaškem zaporu.

Pripravila: Nataša Strlič

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: