»Tu bo k nam vstopila Evropa«

Image EXIF Data

  • Date Taken: 01 Jan 1970, 00:00:00
  • Camera:
  • Focal Length: 0
  • Aperture: f/0
  • ISO: 0
  • Shutter Speed: 1/inf second

Tako so zapisali v Neodvisnem Dnevniku, saj so pred petindvajsetemi leti intenzivno potekala dela na predoru Karavanke. Projekt začet leta 1986 naj bi se predvidoma končal v letu 1991 s predvidenim začetkom prometa 2. junija 1991. Za vožnjo skozi predor je bilo predvideno plačilo 200 dinarjev.

 

 

Po pričakovanjih naj bi predor zmanjšal čas potovanja v Avstrijo za eno uro prav tako pa bi prihranil precej skrbi v zimskem obdobju, ko je bil lahko mejni prehod Korensko sedlo tudi zaprt in je bila zaradi snega ovirana cesta na prelaz Ljubelj. Z odprtjem predora pa na bi bil razbremenjen tudi mejni prehod Šentilj.

Ob gradnji samega predora in dovoza do njega so potekala dela tudi na platoju na Hrušici, kjer so gradili carinsko in cestninsko postajo ter trgovine oziroma restavracije na brezcarinskem območju. Prav tako je zasnova celotnega kompleksa taka, da so vozniki ob potovanju v Avstrijo vse obveznosti opravili na naši strani meje, v primeru, poti v Slovenijo, pa obratno na Avstrijski strani, zaradi česar naj bi  promet tekel hitreje.

Celoten kompleks je bil arhitekturno in gradbeno zelo lepo zasnovan, kar so zapisali tudi v Neodvisnem Dnevniku. Še vedno pa je največji problem predstavljala avtocesta, ki še ni bila zgrajena, kar je pomenilo, da je na začetku odprtje predora Karavanke celoten promet še nekaj časa potekal skozi Jesenice.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: