V ZNAMENJU USPEHOV

Image EXIF Data

  • Date Taken: 01 Jan 1970, 00:00:00
  • Camera:
  • Focal Length: 0
  • Aperture: f/0
  • ISO: 0
  • Shutter Speed: 1/inf second

Leta 1960 so ob sedemdesetletnici prvega praznovanja prvega maja, ob petnajstletnici osvoboditve in ob deseti obletnici prvih delavskih svetov želeli pokazati velike delovne uspehe jugoslovanskega delovnega ljudstva. Najbolj veličasten je bil prvomajski sprevod enot Jugoslovanske ljudske armade, delovnih kolektivov, družbenih in telesnovzgojnih organizacij v Beogradu. Trajal je štiri ure in so si ga ogledali poleg predsednika Josipa Broza Tita najvišji politični in državni funkcionarji, diplomatski zbor in številni gostje iz tujine.

 

V Ljubljani so naznanili začetek prvomajskega sprevoda streli in fanfare z zgradbe Združene zveze Slovenije na Ajdovščini. Zatem se je petnajst letal v nizkem letu spustilo nad Titovo cesto, ki jo je zasedla tisočglava množica.

 

Veličastni sprevod je začel kovinar, ki je nosil deset metrov dolgo svileno rdečo zastavo, za njim pa je korakalo 240 zastavonoš, 1000 pionirjev in pionirk s cvetjem, skupina delavcev s srpom in kladivom, z zveznim in republiškim grbom, slikami Marxa, Engelsa, Lenina in Tita, šest sto zastav sindikalnih organizacij, rudarji, kovinarji, predstavniki industrije, kmetijstva, telesnovzgojnih organizacij, društev, tabornikov…

 

V gospodarskem delu sprevoda so bili prvi delavci težke industrije elektroindustrije ter beli in črni rudarji. Tekstilno industrijo je zastopalo 160 gojencev tekstilnih šol in 444 delavk in delavcev tekstilnih tovarn v novih vzorcih in krojih.

 

Delavke in delavci koprskega Tomosa so sodelovali v prvomajskem sprevodu z mopedi in motorji iz svojega proizvodnje ter vzbudili živahno pozornost.

 

Vir: Tovariš, 7. maj 1960.

 

 

 

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: