Muzejski drobci o umetnosti in prvi svetovni vojni

Vojna v letih 1914-1918 je razdiralno posegla v vsakdanje življenje in spremenila svet v katerem so živeli naši dedje in pradedje. Na območju bojev so ostale ruševine, opustošena narava, nerodovitna polja, ruševine in številni padli vojaki. Prebivalci na območju bojev so postali brezdomski begunci prisiljeni zapustiti svoje domove. V vojni so se spremenile prehranske navade, oborožitev, vrednote, mišljenje, propaganda, jezik družbene ureditve, državne meje, države, umetnost …

V množici mobiliziranih vojakov so bili tudi številni umetniki. Nekateri med njimi so izkusili strelske jarke in v njih umrli, nekateri ujetništvo ali pa so trpkost vojnega vsakdana spoznavali v vojno propagandnih uradih.

Slikar Fran Tratnik nam je v svojih likovnih delih iz vojnega časa zapustil tragično podobo begunstva.  Tri njegova likovna dela iz let 1916-17 hranimo v likovni zbirki Muzeja novejše zgodovine Slovenije in eno od njih je razstavljeno v sobi prve svetovne vojne na stalni razstavi Slovenci v 20. stoletju.

R-9228

Fran Tratnik, Begunci II, 1916-17, grafit, 119 x 105 cm, Muzej novejše zgodovine Slovenije, inv. št. 9229.

V sredo 18. maja ob 18. uri bomo v Muzeju novejše zgodovine Slovenije odprli likovno razstavo umetnika Damijana Stepančiča, ki pod naslovom Dve zgodbi – dva obraza, pripoveduje o človeških usodah v vojni – prvi svetovni vojni.

Vljudno vabljeni

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: