Dve zgodbi – dva obraza

V sredo 18. maja ob 18. uri bomo v Muzeju novejše zgodovine Slovenije odprli likovno razstavo umetnika Damijana Stepančiča, ki pod naslovom Dve zgodbi – dva obraza, pripoveduje o človeških usodah v prvi svetovni vojni. Vljudno vabljeni

 

Muzejski drobci o umetnosti in prvi svetovni vojni:

Obdobje po prvi svetovni vojni je postalo obdobje gibljivih podob, filmske montaže in množične kulture. Njen pomemben del, vsaj zunaj meja Slovenije,  je postal tudi strip, ki je besedo in risbo, s kadriranjem in montažo, združil v umetniško govorico, ki je bila s svojo neakademskostjo izjemna privlačna za drugačne, alternativne  pristope in poglede. Že l. 1919, takoj po  končani vojni,  je pri Umetniški propagandi v Ljubljani, izšla brošura pod naslovom Črnovojnik. V njem je svojo vojno izkušnjo, obsodbo vojnega nesmisla in militarizma  zapisal  in narisal slovenski slikar Hinko Smrekar (1883-1942).  Satirični zvezek, narejen in razmnožen v litografski tehniki, je napisan in objavljen v rokopisnem zapisu. Risbe sicer še nimajo značilnih stripovskih oblačkov z besedilom, kljub temu pa je beseda tako združena s sliko, da  Črnovojnika lahko razumemo kot predhodnika slovenskega stripa.

 

 

Med najbolj popularnimi in pretresljivimi stripovskimi zvezki povezanimi s prvo svetovno vojno je bil Jacques Tardijev, C`etait la guerre des Tranchées, ki je posvečen avtorjevemu dedu, izšel pri založbi Casterman. Slovenski prevod je izšel l. 2012.

 

 

Ob stoletnici prve svetovne vojne sta Lucija in Damijan Stepančič objavila knjigo z naslovom  Anton. V njej je ilustrirana ena od pripovedi umetnikovega deda o doživeti izkušnji na soškem bojišču.

003

Lucija in Damijan Stepančič, Anton!, Založba Miš: Dob pri Domžalah 2014 – naslovnica

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: