Muzejski drobci o umetnosti in prvi svetovni vojni na razstavah

V sredo 18. maja ob 18. uri bomo v Muzeju novejše zgodovine Slovenije odprli likovno razstavo umetnika Damijana Stepančiča, ki pod naslovom Dve zgodbi – dva obraza, pripoveduje o človeških usodah v prvi svetovni vojni.

Vljudno vabljeni

vabilo Stepančič

Muzejski drobci o umetnosti in prvi svetovni vojni na razstavah:

V Muzeju novejše zgodovine Slovenije že dolgo posvečamo posebno pozornost prvi svetovni vojni in v zvezi z njo tudi umetnikom, ki so jo doživeli in umetnosti v kateri lahko prepoznamo njene sledi. Številni umetniki kot na primer pisatelj Stefan Zweig in pesnik Reiner Maria Rilke ali slikarja Oskar Kokoschka in Ivan Vavpotič so bili vključeni v delo Vojno tiskovnega urada in njegovih oddelkov za likovno umetnost, fotografijo in film. Vojnotiskovni urad je bil ustanovljen z namenom razširjanja, nadzora in cenzure vojnih novic.  V začetku l. 2006 je v prostorih Muzeja gostovala razstava o delu Vojnotiskovnega urada pod naslovom Muze na fronti. Razstava, ki jo je pripravil dr. Jozo Džambo in društvo iz Münchena Adalbert Stifter Verein je pred tem gostovala v Linzu, Pragi, Brnu, Innsbrucku in Kobaridu. Povsod je bila dopolnjena z »lokalnim« muzejskim gradivom in vsebinami.

 

Ob 90. obletnici konca vojne je Muzej odprl razstavo Slovenci+prva svetovna vojna 1914-1918, na kateri je bila ena soba v celoti namenjena umetnosti. V sodelovanju s Pilonovo galerijo v Ajdovščini so bila razstavljena likovna dela Vena Pilona – risbe in akvareli  iz vojnega ujetništva v Rusiji. V sodelovanju z Narodno galerijo pa je bila razstavljena oljna slika italijanskih ujetnikov na ljubljanskem gradu slikarja Ivana Vavpotiča.

Iz lastne zbirke smo javnosti predstavili likovna dela Ante Trstenjaka, Frana Podrekarja, Roberta Hlavatya in poznejše odmeve vojne v risbah in ilustracijah Nikolaja Pirnata, skupaj z drobci iz vojnih  razglednic in drugim tiskanim gradivom. Razstava je bila v prostorih Muzeja novejše zgodovine Slovenije odprta od junija do oktobra 2008 in potem prilagojena na drugačne prostore z drugimi vsebinskimi poudarki še v Kobariškem muzeju v Kobaridu in Kranjski gori.

13899

Robert Hlavaty, Fronta 1915, tuš, papir, inv. št. 13899 (Hrani Muzej novejše zgodovine Slovenije)

Še vedno je na ogled kot virtualna razstava  na portalu SISTORY.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: