Muzejski drobci o umetnosti in prvi svetovni vojni na razstavah

Ob stoti obletnici začetka prve svetovne vojne l. 2014 smo odprli razstavo Take vojni si nismo predstavljali. Poleg fotografij nadporočnika 17. pehotnega polka Henrika Obereignerja, poročnika 27. pehotnega polka Karla Česnika, fotografa nadporočnika Stanka Oražma in fotografa slovenske moderne Frana Vesela iz zbirke Narodnega muzeja, smo na razstavi predstavili življenjsko zgodbo slikarke Elze Kastl Obereigner in mladega umetnika Jožeta Cvelbarja, ki je umrl pod Ortigaro v uniformi vojaka 17. pehotnega polka. Vojni vsakdan, dogodke in portrete je risal na dopisnice, ki jih danes skupaj z njegovimi rokopisi hrani Narodna in univerzitetna knjižnica v Ljubljani.


V Viteški dvorani Muzeja smo l. 2015 odprli razstavni projekt Živali 1914-18 oziroma sliko (104 x 694 cm, akril na platnu) po motivu mrtvaškega plesa Janeza iz Kastva, v avtorstvu Katarine Toman Kracina, Damjana Kracine, Janija Pirnata in Alenke Pirman združenih v Društvu za domače raziskave. »V 1. svetovni vojni so ljudje nabor nekaterih živali izenačili z naborom vojakom in jim pripisovali patriotske lastnosti in naloge. V nesmiselni projekciji človeških vrednot so iste živali delili na zaveznike in sovražnike, na zaslužne in pogubne« je v spremljajoči zloženki zapisal Jani Pirnat.

 


Isto leto smo odprli razstavo slikarja Darka Lesjaka, Plinski napad /Gas attack. Pozneje je gostovala še v parku vojaške zgodovine v Pivki in letos med 15. in 28. marcem 2016 na Nizozemskem v Haagu, v palači OPCW-ja (The Organisation for the Prohibition of Chemical Weapons). Umetnostna zgodovinarka Breda Ilich Klančnik je v spremnem besedilu o avtorju, njegovem delu in razstavi zapisala: »Smrt umetnikovega pradeda Franca Steničnika, ki je izgubil življenje na Soški fronti, je vse bolj vznemirjala pravnuka – slikarja. S pomenljivimi rekviziti, kupi lobanj in srhljivo opustošeno pokrajino je poskušal ponazoriti vojno razdejanje.«

arsenije

Damijan Stepančič, Arsenije

 
Likovno refleksijo vojne nadaljujemo 18. maja 2016 ob 18. uri v Muzeju novejše zgodovine Slovenije z razstavo Damijana Stepančiča, Dve zgodbi, dva obraza. Po odprtju razstave bo sledilo avtorjevo vodstvo po razstavi in predavanje o stripu, vojni in umetnosti. Razstava bo odprta do 15. junija 2016.

vabilo Stepančič

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: