Pekrski dogodki

 

Pekre,maj 1991.jpg

Začetek usposabljanja prve generacije slovenskih vojakov v enotah Teritorialne obrambe  RS je privedlo do prve odkrite grožnje JLA (Jugoslovanske ljudske armade) v Sloveniji.

6 copy

Dober teden po njihovem prihodu v učna centra TO v Pekrah in na Igu, 23. maja 1991 se je  zaiskrilo. Zajetju dveh izvidnikov JLA je sledila prihod  šestih oklepnih transporterjev vojaške policije JLA pred vhod štajerskega učnega centra v Pekrah. Poleg predaje zajetih izvidnikov so poveljujoči zahtevali še naborne popise  in  predajo vseh 120 nabornikov in varnostnega častnika centra. V podporo slednjih so se pred 710. učnim centrom začeli zbirati okoliških prebivalci in novinarji, ki so poskrbeli, da je bila o dogajanju obveščena tudi širša javnost. »Vojna« moči in  živcev med obema stranema se je stopnjevala.

Pogajanja so se kasneje prenesla v prostore občine Maribor, a se dodatno zapletla po ugrabitvi enega od pogajalcev, poveljnika vzhodnoštajerskega pokrajinskega štaba TO podpolkovnika Vladimirja Miloševiča. Povračilni ukrep slovenske strani je bil odklop elektrike in izključitev telefonskih povezav v vojašnicah JLA.

 

4 copy

V demonstracijah v Mariboru proti dejanjem armade,  je prišlo do prve smrtne žrtve. Oklepno vozilo JLA je do smrti povozilo civilista Josefa Simčika. 

Razmere so se kasneje umirile, izpuščen je bil tudi Vladimir Miloševič.

 

Pekre, maj 1991_

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: