Dvorec Smlednik

“V smledniško graščini je bila v soboto dokaj nenavadna slovesnost: štirje dediči zadnjega lastnika gradu v Valburgi, barona Henrika Lazarinija, so z več kot 50 povabljenimi gosti praznovali vrnitev gradu družini Lazarini”, so v zadnjih dneh maja leta 1991 zapisali v časopisu Dnevnik.

 

MC9105_97

Dvorec Smlednik. Maj 1991. Foto: Marjan Ciglič.

Dvorec Smlednik so v svoji lasti, od leta 1975 dalje, imeli baroni Lazarini. Druga svetovna vojna je temeljito poseglav življenje v dvorcu. Najbolj radikalen rez je pomenila (tudi po takratni zakonodaji nezakonita) zaplemba dvorca in posesti leta 1945. Nova oblast na srečo dvorca ni prepustila propadu, temveč je v njem sprva uredila dom za vojne sirote, kasneje pa vzgojni zavod in osnovno šolo.

Leta 1990 je rodbini Lazarini uspelo doseči razveljavitev odločbe o zaplembi, s čimer se je za dvorec začelo novo obdobje. Novi/stari lastniki so v zadnjih dveh desetletjih objekt temeljito sanirali, poskrbeli za umetnostnozgodovinske in restavratorske raziskave, posebne pozornosti pa je bila deležna kvalitetna poznobaročna poslikava v viteški dvorani (delo Eustachiusa Gabriela), ki je bila v letih 2000−2007 temeljito restavrirana.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: